Kablosuz taşınabilir uzaktan sağlık izleme sistemi: Mobil sağlık danışmanı
Wireless portable remote health monitoring system: Mobile health assistant
  1. Tez No: 197296
  2. Yazar: RİFAT KURBAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VEYSEL ASLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Teletıp, EKG, Kablosuz Haberleşme, Uzaktan Sağlık İzleme, Telemedicine, ECG, Wireless Communication, Remote health monitoring
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
ivKABLOSUZ TAŞINABİLİR UZAKTAN SAĞLIK İZLEME SİSTEMİ:MOBİL SAĞLIK DANIŞMANIRifat KURBANErciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri EnstitüsüYüksek Lisans Tezi, Temmuz 2006Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Veysel ASLANTAŞÖZETKablosuz haberleşme ve gömülü hesaplama teknolojisindeki gelişmelere birlikteuzaktan sağlık izleme ve teletıp konusu son yıllarda gittikçe önem kazanmıştır. Bunaparalel olarak düşük maliyetli ve taşınabilir sağlık izleme sistemleri mümkün halegelmiştir. Bu çalışmada, kişinin elektrokardiyogram (EKG), vücut ısısı ve nabız gibisağlık parametreleri, tasarlanan gömülü sistem ile toplanarak, IEEE 802.15.1 Bluetoothkablosuz haberleşme standartında, ağ geçidi olarak ayarlanmış bir kişisel sayısal asistan(PDA) cep bilgisayara aktarılması, bilgilerin cihaz üzerinde görüntülenmesi,değerlendirilmesi ve uzun dönemli olarak depolanması, acil durum sözkonusuolduğunda bilgilerin merkezi sunucuya GSM/GPRS ve wi-fi teknolojileri ilegönderilmesi ve uzaktan gerçek-zamanlı olarak kişinin izlenmesi gerçekleştirilmiştir.Bu sayede kişinin hastane dışından kritik bilgileri takip edilmekte ve olası sorunlarakarşı erken müdahale edilebilmektedir. Diğer bir yandan GPS alıcısından elde edilenkonum bilgileri sayısal harita üzerinde gösterilmekte ve ilgili birimlere kişinin konumubildirilmektedir.Mobil Sağlık Danışmanı, hem bir taşınabilir izleme, acil durum ve uyarı sistemi, hem dekişi için bir danışma ve diyet/ilaç/egzersiz hatırlatma sistemi olarak hasta, hamile,sporcu, iftaiye eri, asker, polis gibi sağlık durumunun izlenmesi gerekli olan kişilerinhayatlarını kolaylaştırmakta ve hastane dışından izlemeye imkan sunmaktadır. Ayrıcabu sistem, kalp ritim bozukluğu ve stres izleme çalışmalarında, uzun dönemli taşınabilirveri toplayıcısı olarak da kullanılabilmektedir
Özet (Çeviri)
vWIRELESS PORTABLE REMOTE HEALTH MONITORING SYSTEM:MOBILE HEALTH ASSISTANTRifat KURBANErciyes University, Graduate School of Natural and Applied SciencesM.Sc. Thesis, July 2006Thesis Supervisor: Assist. Prof. Dr. Veysel ASLANTAŞABSTRACTDue to the developmets in the areas of technologies such as wireless communicationand embedded computing, recently remote health monitoring and telemedicine have gotmore importance. Therefore, low cost and portable health monitoring devices becomemore feasible. In this thesis, human?s elecrocardiogram (ECG), body temperature andheart rate information are acquired by an embbeded system. Then these information arestandartised by IEEE 802.15.1 Bluetooth wireless communication and sent to thepersonal digital assistant (PDA) used as a gateway. The data can be analysed and storedby the PDA and results can be displayed on the PDA screen. If an emergency situationoccurs, the PDA sends the information to the central server using wi-fi or GSM/GPRSwireless technology. In this way, real-time remotely monitoring can be achieved. Notonly, people can be monitored from outside of the hospital, but also an early treatmentis possible. On the other side, locational data obtained from GPS receiver is shown onthe digital map and individual location is informed to the related units.The developed portable monitoring system detects and reminds neccesary informationsuch as taking drugs, making excercise and diet etc. Thus the proposed system makesthe daily life more easier for the patients, pregnants, extreme sportives, firemen, soldiersand police. The system also provides health monitoring outside of the hospital.Furthermore the system can be used as a long time and portable data storing unit inarhythmia diagnosis and stress monitoring.