Kimyasal patlayıcıların infilakı sonucunda oluşan ses şiddetinin ölçeklendirme yasaları kullanılarak tahmin edilmesi
The estimation of chemical explosives sound level which occurs after blast by using scaling laws
- Tez No: 197382
- Danışmanlar: PROF. DR. VURAL CEYHUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Patlama ses şiddeti, Hopkinson-Cranz ÖlçeklendirmeYasaları, maksimum statik basınç, Blast sound level, Hopkinson-Cranz Scaling Laws, peak overpressure
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada Hopkinson-Cranz Ölçeklendirme Yasaları'nınpatlama ses şiddetinin tahmininde kullanılıp, kullanılamayacağıincelenmiştir. Çalışmayı iki bölüme ayırmak mümkündür.Birinci bölümde patlayıcı maddeler, blast etkileri, ses basıncı vepatlamanın ses basıncı hakkında genel bilgiler verilmiştir. Daha sonradetonasyon ve blast dalgaları, blast dalgalarının ortamda nakli veHopkinson-Cranz Ölçeklendirme Yasaları incelenmiştir. Birinci bölümünsonunda, patlamanın ses basıncının belirlenmesi hakkında yapılan ikiörnek çalışma tanıtılmıştır.Çalışmanın ikinci bölümünde, Hopkinson-Cranz ölçek yasalarınınkontrollü bir patlamanın ses şiddetinin tahmininde kullanılıp,kullanılmayacağını belirlemek için bir seri deney yapılmış vedeneylerden elde edilen veriler analiz edilmiştir. Daha sonra, TAMKARRoketle Sevk Edilen Hat İmla Hakkı'nın oluşturacağı ses şiddetininVItahmin edebilmek için sistem simüle edilmiş ve simüle edilen sisteminpatlatılması ile elde edilen ses şiddeti gerçek patlama ilekarşılaştırılmıştır. Son olarak kontrolsüz bir patlamada, ses şiddetikullanılarak maksimum statik basıncın belirlenmesinin mümkün olupolmadığı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, whether the Hopkinson-Cranz Scaling Laws can beused or not have been tested on estimating the sound level. It is possibleto divide this study into two parts.In the first part, the general information about explosives, blasteffects, sound pressure and blast sound pressure have been given. Afterthe information above, detonation and blast waves, the propagation ofblast waves in ambient and Hopkinson-Cranz Scaling Laws have beenstudied. At the end of the first part, two sample studies aboutidentification of sound pressure have been introduced.In the second part of this study, some serial experiments have beendone to check the suitability of the Hopkinson-Cranz Scaling Laws andthe experimental data have been analysed. The system has beensimulated in the estimation of the sound level of TAMKAR RocketVIIIProjected Expolive Line Charge and the sound level acquired with theexplosion of the simulated system has been compared whit the realexplosion.Finally, in an uncontrolled explosion the possibility of thedetermination of the peak overpressure by using sound level has beenstudied.