Bufo vırıdıs (Anura: bufonıdae)´in bazı kafatası kemiklerinin osteolojik gelişiminin incelenmesi
Investigation of osteological development of some skull bones of Bufo viridis (Anura: bufonidae)
  1. Tez No: 197404
  2. Yazar: REZZAN AKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. UĞUR KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Bufo viridis, osteolojik gelişim
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZETBUFO VIRIDIS (ANURA: BUFONIDAE)´İN BAZI KAFATASI KEMİKLERİNİNOSTEOLOJİK GELİŞİMİNİN İNCELENMESİAKAN, RezzanYüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim DalıTez Yöneticisi: Doç.Dr.Uğur KAYAEkim 2006, 39 SayfaÇalışmamızda, Gece Kurbağası, Bufo viridis´e ait 32 ile 46. evreler (Gosner, 1960)arası larvaların bazı kafatası kemiklerinin osteolojik gelişimi incelenmiştir. B. viridis´e aitlarvalar Wassersug (1976) ve Özeti (1970) tarafından değiştirilerek uygulanan Davis - George(1947) ile Taylor (1967)'un Alizarin red-s yöntemine göre boyanarak hazırlanmıştır.Gece kurbağasına ait incelenen toplam onyedi kafatası kemiğinin dokuz adedi kıkırdakorijinli, sekizi ise dermal orijinlidir.Çalışmamızın sonucunda, ilk kemikleşen kafatası elemanı 32. evrede parasphenoiddir.En son kemikleşen kafatası eleman ise palatindir. Kafatasının yapısal olarak değişmesi ise 40.evrede başlamış olup, 46. evrede tüm kemikler oluşumunu tamamlamıştırAnahtar Sözcükler, Bufo viridis, osteolojik gelişim
Özet (Çeviri)
ABSTRACTINVESTIGATION OF OSTEOLOGICAL DEVELOPMENT OF SOME SKULLBONES OF BUFO VIRIDIS (ANURA: BUFONIDAE)AKAN, RezzanMSc in BiologySupervisor: Doç.Dr.Uğur KAYAOctober 2006, 39 PageIn our study, osteological development of some skull bones of B. viridis larvae whichwere between the stage 32 and 46 (Gosner, 1960) were investigated.The larvae of B. viridis were prepared by staining according to the Waasersug (1976)and Davis-Gorge (1947) - Tylor (1967)?s Alizerin red-s method that was modified by Özeti(1970)Of the total 17 investigated skull bones of green toad, nine were cartilage and eightwere dermal originated.As a result of our study, the first element that ossified was parasphenoid at stage 32.However the last ossified element was palatina. Modification of the chondrocranium wasstarted at stage 40 and, at stage 46 formation of the all bones were completed.