Determination of sterols in vegetable oil samples
Bitkisel yağlarda sterol analizi
  1. Tez No: 197414
  2. Yazar: CEMİLE ÖZDEMİR YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİL ERTAŞ, ÖĞR. GÖR. HASAN ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: fitosterol, sterol, bitkisel yağ, pamukyağı, zeytinyağı
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bitki sterolleri bitkisel yağlarda minör bileşen olarak diyetimizde yeralan doğal bileşiklerdir. Steroller günümüzde serum kolesterol düzeyinidüşürmeleri nedeniyle büyük önem kazanmışlardır. Öte yandan bitkiselyağlardaki sterol düzeyleri fındık yağı ile karıştırılmış zeytinyağının saflığınıkontrol amacıyla da kullanılmaktadır. Bu amaçla kullanılan analitik yöntemlerince katman kromatografisi gibi zaman alıcı ve emek isteyen birçok aşamaiçermektedir. Bu nedenle rutin analizler için daha basit ve hızlı yöntemleregereksinim vardır.Bu tez kapsamında pamukyağı ve zeytinyağı örneklerin steroliçeriklerinin analizi için lipitlerin ayrılması ve önderiştirme amacı ile katı fazözütleme tekniğinin kullanımı incelenmiştir. Bu yolla tek bir analitik adımdabitkisel yağların sterol içerikleri saptanabilmiş ve böylece zaman alıcı ve emekyoğun sabunlaşma ve TLC aşamaları elimine edilmiştir. SPE öncesi sterolleriniçerdiği hidroksil grupları, yapının polarlığını düşürmek ve bu yollauçuculuğunu artırmak üzere silanlanmıştır. Ardından elüatlar gazkromatografisi-alev iyonlaşma dedektörü sistemi ile tatmin edici gerikazanımyüzdeleri ile saptanabilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Plant sterols are naturally occurring substances present in the diet asminor components of vegetable oils. They are important agricultural productsfor health and nutrition industries. Dietary sterols recently have receivedincreased attention since they reduce serum cholesterol levels. On the otherhand, free sterol levels were evaluated as factors for discriminating betweengenuine virgin olive oil and hazelnut-mixed virgin olive oil with statisticalcertainty. The analytical methods typically consist of several steps, oftenincluding thin-layer chromatographic fractionation of sterols, thus beinglaborious and time consuming for routine quality control purposes. Therefore,simpler new techniques which provide faster fractionation are being researched.The main objective of the thesis is to investigate the use of solid phaseextraction method both preconcentration and extraction of lipids fordetermination of sterol contents of cotton seed and olive oil samples. It wasshown that sterol contents of the vegetable oils can be determined in a singleanalytical run without any time consuming and laborious saponification and thinlayer chromatographic steps. Prior to solid phase extraction, free hydroxylgroups of sterols were silylated to reduce their polarity and to enhance theirvolatility. The eluates are then analyzed by gas chromatography with a flameionization detector with a satisfactory recovery percent.Keywords : phytosterols, sterol, vegetable oil, cottonseed oil, olive oil