Depreme dayanıklı yapı tasarımı ve onarım güçlendirme tekniklerinin incelenmesi
Design of earthquake resistant structure and investigation of building improvement techniques
- Tez No: 197447
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİP TOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı, Deprem, Onarım veGüçlendirme, Design of Earthquake Resistant Structure, Repair and Strengthening ofBuildings, Earthquake
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Jüri: Yrd. Doç. Dr. Hatip TOKYrd. Doç. Dr. Beytullah TEMELYrd. Doç. Dr. Hanifi B N C17 Ağustos 1999 Kocaeli depreminden sonra hasar gören binaların onarımı,henüz hasar görmemiş ve görmesi muhtemel binaların güçlendirilmesi gündemegelmiştir. Ancak birçok inşaat mühendisi güçlendirme projesi hazırlarken dikkatedilmesi gereken hususları bilmemektedir. Güçlendirme projesi hazırlamak içinstatik proje hazırlama tecrübesi ve afet yönetmeliğinin tam olarak bilinmesigereklidir, ancak yeterli değildir. Yapılan güçlendirme işleminin binanın özelliklerini,statik ve dinamik davranışını nasıl etkilendiğinin bilinmesi gerekmektedir. Yanlışgüçlendirme tekniğinin uygulanması, yapının deprem kuvvetleri karşısında dahaolumsuz bir duruma düşmesine sebep olabilir.Bu çalışmada, mevcut taşıyıcı sistemler ve taşıyıcı sistem güçlendirme teknikleriincelenmiş, her bir sistemin statik ve dinamik özelliklerinin olumlu ve olumsuzyanları irdelenerek güçlendirmede kullanılabilecek en uygun taşıyıcı sistem tespitedilmeye çalışılmıştır. Daha sonra alternatif olarak, tübüler sistem olarak bilinen birtaşıyıcı sistem, güçlendirme tekniği olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Jury : Assist. Prof. Dr. Hatip TOK: Assist. Prof. Dr. Beytullah TEMEL: Assist. Prof. Dr. Hanifi BINICISince August 17, 1999, Kocaeli Earthquake, improvement of the buildingstructures became very important issue in Turkey. Most of the structural engineers arenot aware of the basics of this improvement. Having an experience on static projects andbeing knowledgeable on disaster specification are necessary but not enough to standalone. Static and dynamic effects of strengthening techniques must be understood verywell. Wrong strengthening method application may cause to worse circumstances forbuilding against possible earthquake forces at the future.In this study, properties and strengthening methods of structural systems areinvestigated. Positive and negative sides of static and dynamic affects of the structuralsystems are compared in order to determine best strengthening technique. Later on asan alternative strengthening method,? Tubular Strengthening Method?, will bepresented.