Farklı nem içeriklerine sahip pamuklarda, çırçırlamanın, kısa lif oranı, tohum kabuğu parçacığı, nep ve mote sayısı üzerine etkisi
Effect of ginning on short fiber ratio, number of seed coat fragments, neps and motes of cotton having different moisture contents
- Tez No: 197458
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KILLI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Pamuk, Gossypium hirsutum L, Gossypium barbadense L, Çırçırlama, Mote, Nep, Tohum Kabuğu Parçacığı, Lif Kalitesi.II, Cotton, Gossypium hirsutum L, Gossypium barbadense L, Ginning, Mote, Nep, Seed-Coat Fragments, Lint QualityIII
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Pamuk Eksperliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışma, 2003 yılında, Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsüdeneme alanında yetiştirilen Gossypium hirsutum L. türü Sayar-314 ve Ağdaş-3,Gossypium barbadense L. türü Giza-45 ve Aşkabat-71 pamuk çeşitlerinden elde edilenkütlü pamuklar üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada, kütlü pamuklar 6 farklı nemdüzeyinde (% 3, 5, 7, 9, 11 ve 13) çırçırlanmış ve çırçırlama sonrası lif pamuklardamote sayısı ve ağırlığı, tohum kabuğu parçacık sayısı ve ağırlığı, nep sayısı, kısa liforanı, lif uzunluğu, lif inceliği, lif mukavemeti, lif üniformitesi ve lif elastikiyetiözellikleri incelenmiştir.Çalışmada, farklı nem düzeylerine sahip kütlü pamukların çırçırlanması;tohum kabuğu parçacık sayısı ve ağırlığı, mote sayısı ve ağırlığı, kısa lif içeriği, nepsayısı, lif inceliği, lif esnekliği ve lif mukavemeti üzerine önemli derecede etkiliolduğu; düşük nem düzeyinde çırçırlamanın tohum kabuğu parçacık sayısı veağırlığı, mote sayısı ve ağırlığı ile kısa lif içeriğini, yüksek nem düzeyindeçırçırlamanın ise nep sayısını artırdığı belirlenmiştir. İncelenen özellikler arasındatohum kabuğu parçacık ağırlığı, mote sayısı ve ağırlığı, lif inceliği, lif mukavemeti,kısa lif içeriği ve nep sayısı için, çeşit ile uygulama interaksiyonları önemlibulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The seed cotton harvested from Sayar-314 and Ağdaş-3 (Gossypium hirsutumL.), and Giza-45 and Aşkabat-71 (Gossypium barbadense L.) was used in thisexperiment during the year 2003 Kahramanmaraş Agriculture Resarch Institute.Ginning was performed at six different moisture content (3, 5, 7, 9, 11 and 13 %), andparameters investigated were the number and weight of motes and seed coatfragments in addition to number of neps, short fiber ratio, fiber length, micronaire,strength, uniformity and elongation.It was determined that ginning seed cotton having different moisture contentshas significant effects on the number and weight of seed coat fragments and motes aswell as short fiber ratio, number of neps, fiber micronaire, strength and elongation.Ginning at lower moisture content increasaed the number and weight of seed coatfragments and motes, short fiber ratio; on the other hand, ginning at heighermoisture content increased the number of neps. Interaction between cultivar andapplication was significant for weight of seed coat fragments, number and weight ofmotes, lint micronaire, strength, short fiber ratio and number of neps.