Fsrklı olgunluk dönemlerindeki bazı melez mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin silaj kaliteleri üzerinde araştırmalar
Resarches on silage quality of some maize (Zea mays L.) cultivars harvested in different maturity stages
- Tez No: 197459
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA KIZILŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, Çeşit, Hasat Dönemi, SilajIII, Maize, Variety, Maturity Stage, SilageIV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET İlgin KARAYİĞİTKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALIYÜKSEK LİSANS TEZİÖZETFARKLI OLGUNLUK DÖNEMLERİNDEKİ BAZI MELEZ MISIR (Zea mays L.)ÇEŞİTLERİNİN SİLAJ KALİTESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALARİlgin KARAYİĞİTDANIŞMAN: Doç. Dr. Mustafa KIZILŞİMŞEKYıl: 2005 Sayfa: 36Jüri : Doç. Dr. Mustafa KIZILŞİMŞEK: Yrd.Doç. Dr. Mürüvvet ILGIN: Yrd.Doç. Dr. Adem EROLKahramanmaraş koşullarında 2002 II. Ürün sezonunda yürütülen buçalışmada, 32K61, DK585 ve TREBBIA silajlık mısır çeşitlerinde, farklı hasatzamanlarının (1. süt olum başlangıcı, 2. süt olum dönemi, 3. hamur olum başlangıcı, 4.hamur olum dönemi) bazı silajlık özellikler ile silaj kalitesine etkileri incelenmiştir.Araştırma sonucunda yeşil ot verimi (7220 kg/da), kuru ot verimi (2721 kg/da),protein oranı (%6.41), ve protein verimi (172 kg/da) bakımından DK585 çeşidindendiğerlerine göre önemli ve yüksek değerler elde edilmiştir. En düşük yeşil ot (6006kg/da) ve kuru ot (2226 kg/da) TREBBIA çeşidinden, en düşük protein oranı (%5.78)ve protein verimi (132 kg/da) ise 32K61 çeşidinden elde edilmiştir. En yüksek yeşil ot(6862.00 kg/da) ve kuru ot verimi (2472 kg/da) 3. hasat döneminden en yüksek proteinverimi ise 169.4 kg/da ile 1. hasat döneminden elde edilmiş ve bunu önemli bir farklave 162.7 kg/da ile 2. hasat dönemi izlemiştir. Tüm çeşitlerin tüm hasat dönemlerindekisilajlarının pH dereceleri, iyi fermentasyonun kritik seviyesi olan 4.2 değerinin altındabulunmuş ve silajların iyi bir şekilde fermente olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT İlgin KARAYİĞİTUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAMINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCEDEPARTMENT OF FIELD CROPSMScTHESISABSTRACTRESEARCHES ON SILAGE QUALITY OF SOME MAIZE(Zea mays L.)CULTIVARS HARVESTED IN DIFFERENT MATURITY STAGESİlgin KARAYİĞİTSUPERVISOR: Assoc. Prof. Dr. Mustafa KIZILŞİMŞEKYear: 2005 Page: 36Jury : Assoc.Prof.Dr. Mustafa KIZILŞİMŞEK: Assist.Prof.Dr. Mürüvvet ILGIN: Assist.Prof.Dr. Adem EROLIn this study, which was conducted in Kahramanmaraş district during thesecond crop season of 2002, the effects of different maturity stages on silage quality ofthe maize crop 32K61, DK585 and TREBBIA cultivars were investigated.As a result, DK585 cultivar gave the highest green forage yield (7220kg/da), drymatter yield (2721 kg/da), protein content (6.41%) and protein yield (172 kg/da) whilethe lowest fresh forage yield (6006 kg/da) and dry matter yield (2226 kg/da) wereobtained from TERBBIA, the lowest protein rate (5.78%) and protein yield (132kg/da) were obtained from 32K61 cultivar. The highest fresh and dry forage yieldwere obtained from the 3.rd maturity stage with the values of 6862 and 2472 kg/darespectively. All the silages belonging to the cultivars and maturity stages have pHvalues under 4.2 which is criticial level of desirable fermentation in the silo.