Diyetsel konjuge linoleik asidin erkek broilerde aşılanma sonrası oluşan katabolik etkilerinin azaltılması ve bazı organ ağırlıkları üzerine etkisi
The effects of conjugated linoleic acid on reducing catabolic effects of vaccination and certain organ weights in male broiler chicks
- Tez No: 197463
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAHİM AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Broiler, konjuge linoleik asit (CLA), Newcastle aşısı, katabolik etkilerIV, Broiler, conjugated linoleic acid (CLA), Newcastle vaccine, catabolic effects.VI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 29
Özet
ÖZET Ebru ÖZSANT.C.KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAM ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜZOOTEKN ANAB L M DALIYÜKSEK L SANS TEZÖZETD YETSEL KONJUGE L NOLE K AS D N ERKEK BRO LERDEAŞILANMA SONRASI OLUŞAN KATABOL K ETK LER N NAZALTILMASI VE BAZI ORGAN AĞIRLIKLARI ÜZER NEETK SEbru ÖZSANDANIŞMAN : Yrd. Doç. Dr. Rahim AYDINYıl : 2005 Sayfa : 29Jüri : Yrd. Doç. Dr. Rahim AYDIN: Yrd. Doç. Dr. Adem KAMALAK: Yrd. Doç. Dr. Cuma AKBAYÇalışmada, Newcastle hastalığına karşı yapılan aşılama sonrası konjugelinoleik asitin (CLA) etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.Kahramanmaraş Sütçü mam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma veUygulama Çiftliğinde yürütülen bu çalışmada, diyetsel CLA'in Newcastle hastalığınakarşı aşılanan erkek broiler piliçlerin canlı ağırlık kazancı ve bazı vücut kısımlarınınağırlıkları üzerine etkisi araştırılmıştır. 60 adet Ross PM3 erkek Broiler civciv 1haftalıkken eşit sayılarda 4 farklı besleme grubuna ayrılarak 5 hafta süre ile beslendi.A grubu: Diyet + %1 ayçiçeği yağı, B grubu: Diyet + %1 CLA, C grubu: Diyet + %1zeytinyağı, D Grubu: Diyet + %1 kuyruk yağından oluşmaktadır.Broiler civcivlerin canlı ağırlıkları haftalık ölçümlerle belirlenmiştir. Beşhaftalık besleme sonucunda broiler piliçlerin kesilerek karkas ağırlığı ve bazı vücutkısımlarının ağırlıklarına bakılmıştır.IIIÖZET Ebru ÖZSANHaftalık canlı ağırlıklar için başlangıç ağırlığına göre yapılan kovaryansanalizleri sonucunda CLA ile beslenen broiler piliçlerin daha iyi performansa vesoğuk karkas ağırlığına sahip oldukları gözlenmiştir (p 0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ebru ÖZSANT.C.UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAMINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCEMSc THESISABSTRACTTHE EFFECT OF DIETARY CONJUGATED LINOLEIC ACIDON REDUCING CATABOLIC EFFECTS AFTER VACCINATIONAND WEIGHTS OF SOME ORGANS IN MALE BROILERSEbru ÖZSANSupervisor: Assist. Prof. Dr. Rahim AYDINYear : 2005, Pages : 29Jurors : Assist. Prof. Dr. Rahim AYDIN: Assist. Prof. Dr. Adem KAMALAK: Assist. Prof. Dr. Cuma AKBAYThe objective of this study was to investigate the effects of CLA on broilerperformance after the vaccination against Newcastle disease.This experiment was carried out at Research and Application Farm inKahramanmaras Sutcu Imam University and the effects of dietary CLA on weightgain and weight of some carcass parts in male broiler chicks vaccinated againstNewcastle disease were examined. Sixty one-week old Ross PM3 male chicks weredistributed randomly into four equal dietary groups and fed for 5 weeks. Group Areceived basal diet + 1% sun flower oil, Group B received basal diet + 1% CLA,Group C received basal diet + 1% olive oil, and Group D received basal diet + 1%beef tallow.Body weights of broiler chicks were measured weekly. Broiler chicks wereslaughtered and carcass weight and weight of some organ weights were determinedafter five week of feeding period.VABSTRACT Ebru ÖZSANIn the result covariance analysis of weekly body weights in respect ofbeginning weight, it is observed that broilers fed CLA had better performance andcold carcass weight (p 0.05)among the dietary groups with respect to liver weight, relative liver weight, heartweight, relative heart weight, gizzard weight, relative gizzard weight, Bursa fabriciusweight, relative Bursa fabricius weight, intestinal weight and relative intestinalweight.