Zeytinin mekanik hasadında titreşim karakteristiklerinin belirlenmesi
The determination of vibration characteristics of mechanical olives harvesting
  1. Tez No: 197478
  2. Yazar: GÖKHAN YÜRÜRER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Titreşim, İndüktif ivmeölçer, Dal-sap modeli, Mekanik sarsıcıhasat makinesi, Zeytin, FFT.i
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziZEYTİNİN MEKANİK HASADINDA TİTREŞİM KARAKTERİSTİKLERİNİNBELİRLENMESİGökhan YÜRÜRERAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarım Makinaları Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Ahmet ÇOLAKTitreşim zeytin hasadında, hasat verimliliği, kalitesi ve maliyetlerini doğrudanetkilemektedir. Bu çalışmada mekanik hasat makinelerinin tasarımlarında ana ölçütolarak karşımıza çıkan titreşim reaksiyonu tanımlanmış ve bu doğrultuda titreşimkarakteristikleri ortaya konulmaya çalışılmıştır.Sabit çeneli omuza asılır mekanik bir sarsıcı ile yapılan denemelerde, meyve dalındameydana gelen titreşimler, indüktif bir ivmeölçer vasıtasıyla toplanmış, toplananveriler titreşim karakteristiklerini oluşturan frekans, ivme, genlik gibi parametreler birFFT programı kullanılarak analiz edilerek değerlendirmiştir.Araştırmanın zeytin mekanik hasadında yaygın olarak kullanılan sabit çeneli omuzaasılır tip mekanik sarsıcı çene tasarımlarının, hasat karakteristiklerini ortayakoyabilecek yapıdan uzak olduğu gözlemlenmiştir. Doğru tasarım ve dolayısıyla dauygun hasat yöntemlerinin belirlenebilmesi için pasif çene tasarımlarının sağlıklıdeğer verme konusunda yetersizliği nedeni ile bu tip sistemlerle veri analizininyapılamayacağı belirlenmiştir.Sonuç olarak, daha verimli bir hasadın gerçekleştirilebilmesi ve bu amaçla zeytinmekanik hasat titreşim karakteristiklerin doğru olarak bulgulanabilmesi için aktif çeneyapılı bir sarsıcının tasarlanması ve bunun ardından söz konusu değerlerinbelirlenmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır.2006, 65 sayfa.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE DETERMINATION OF VIBRATION CHARACTERISTICS OFMECHANICAL OLIVES HARVESTINGGökhan YÜRÜRERAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Agricultural MachinerySupervisor : Prof. Dr. Ahmet ÇOLAKVibration reaction in the olives harvest, that we encounter as main criterion in themechanical harvest machinery designs and that directly affects the harvestproductivity, quality and cost, is defined and the vibration characteristics aredetermined through this study.In the tests done by a constant clamp mechanic shaker that can be hanged on ashoulder, vibrations in the fruit stem are collected through an inductive accelerometerand these values are evaluated considering frequency, acceleration and amplitudevalues that constitute vibration characteristics. Data obtained from the tests, doneconsidering the stem-fruit model, are evaluated and analized through a FFT program.Through this study realized to introduce the vibration characteristics, it is observedthat the constant clamp mechanic shaker clamp designs used mainly in the olivesmechanic harvest are far away from introducing harvest characteristics. It is stated thata data analysis by this type of systems will not be done to determine the right designand appropriate harvest methods because of the insufficiency of the passive clampdesigns in giving healthy values.As a result, an active clamp mechanic shaker should be designed in order to realize amore productive harvest and to determine olives mechanic harvest vibrationcharacteristics through this and thus there would be a necessity to determine thesementioned values.2006, 65 pagesKey Words : Vibration, Inductive accelerometer, Mechanical harvesting shaker,Olive, FFT.ii