Ankara'nın bazı ilçelerinde tarım alet ve makineleri ile çalışmada gerçekleşen iş kazalarının incelenemsi üzerine bir araştırma
A survey on the occupational accidents resulted from using agricultural equipment in Ankara region
- Tez No: 197477
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ İHSAN ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Traktör, tarım makinası, iş kazası, güvenliki, Tractor, agricultural machine, occupational accident, safetyii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziANKARA'NIN BAZI İLÇELERİNDE TARIM ALET VE MAKİNALARI İLEÇALIŞMADA GERÇEKLEŞEN İŞ KAZALARININ İNCELENMESİÜZERİNE BİR ARAŞTIRMAHüseyin BÜLBÜLAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarım Makinaları Anabilim DalıDanışman: Prof.Dr.Ali İhsan ACARBu çalışmada, Ankara ilçelerinde traktörler ve tarım makinaları ile çalışmadagerçekleşmiş iş kazalarının irdelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, kazalara ilişkinayrıntıların belirlenebilmesi için bir anket formu hazırlanmış ve bu form kazaya uğramışya da kazaya tanık olmuş kişilerle yüzyüze görüşülerek doldurulmuştur. Formlarda,insan, makine ve ortam özelliklerine ilişkin sorular yeralmıştır. Elde edilen bulgular,oransal ve grafiksel değerlendirmelerinin yapılabilmesi için Excel programınagirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, kaza başına kazaya karışan kişi sayısının 1.24olduğu ve kazazedelerin %51'inin öldüğü; kazaların çoğunlukla (%68) devrilme, taklaatma ya da şarampole uçma şeklinde gerçekleştiği; kazaya karışan traktörlerin%96'sında standart bir kabin ya da emniyet çatısı bulunmadığı saptanmıştır. Kazaların%72'si tarım arabaları, pulluklar ve harman makinaları ile çalışma sırasındagerçekleşmiştir. Kazaların nedenleri arasında ise ilk sırayı operatörün dikkatsizliği(%62) almıştır.2006, 47 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisA SURVEY ON THE OCCUPATIONAL ACCIDENTS RESULTED FROM USINGAGRICULTURAL EQUIPMENT IN ANKARA REGIONHüseyin BÜLBÜLAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Agricultural MachinerySupervisor: Prof.Dr.Ali İhsan ACARThe aim of this study is to determine the reason of tractor and farm machinery accidentsin Ankara region. In order to obtain the details of the accidents, a questionnaire formhas been prepared and answered by accident victims or witnesses. This form contentshuman, machine and environmental questions. The received data have analyzedgraphically in Excel. As a result, the number of accident victims per accidents was 1.24and unfortunately 51 percent of these people had died. These accidents have mostlyoccurred (68%) as over turning. At the end of this study it was understood that 96percent of the tractors have not had any tractor cab or safety frame. The results haveshowed us that an important portion (72%) of these accidents have happened at farmtrailers, ploughs and threshers while they were on duty. On the other hand, it is obtainedthat the operator carelessness has been taken a big role (62%) at these accidents.2006, 47 pages