Kasaplık piliçlerin beslenmesinde enzim kullanımı üzerine araştırmalar
  1. Tez No: 65725
  2. Yazar: A.MEHMET TALUĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERKEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Enzim, P-glukanaz, pentozanaz, arpa, çavdar, yulaf, buğday, kasaplık piliç
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
IV ÖZET KASAPLIK PİLİÇLERİN BESLENMESİNDE ENZİM KULLANIMI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR TALUĞ, A. Mehmet Doktora Tezi, Zootekni Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ramazan ERKEK Haziran 1997, 177 sayfa Bu çalışma, mısır, buğday, çavdar, arpa ve yulaf temeline dayalı kasaplık piliç karma yemlerine sellülaz, 1,3; 1,4 p-glukanaz, ksilanaz, pektinaz ve amilaz içeren enzim kompleksi ilavesinin besin maddelerinin sindirilebilirliği, altlık koşullan, yapışkan dışkılı hayvan sayısı oranı ve verimle ilgili kriterler üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, çalışmada sindirim ve gelişme denemesi olmak üzere 2 deneme düzenlenmiştir. Karma yemlere enzim ilavesi dışkı kuru madde içeriği ve besin maddelerinin sindirilebilirliğini artırmıştır. Mısır temeline dayalı karma yeme enzim ilavesi besin maddelerinin sindirilebilirliğini etkilemezken, çavdar, arpa, buğday ve yulaf temeline dayalı karma yemlere enzim ilavesi besin maddelerinin sindirilebilirliğini artırmıştır. Karma yemlere enzim ilavesi canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma değerini de iyileştirmiştir. Buğday ve çavdar temeline dayalı karma yemlere enzim ilavesi 4. haftaya kadar canlı ağırlık artışını etkilerken, 4. haftadan sonra ise arpa ve yulaf temeline dayalı karma yemlere enzim ilavesi canlı ağırlık artışını daha fazla etkilemiştir. Mısır temeline dayalı karma yeme enzim ilavesi canlı ağırlık artışını etkilememiştir. Karma yemlere 500 ppm enzim ilavesi 1000 ppm enzim ilavesinden daha etkili olmuştur. Mısır temeline dayalı karma yeme enzim ilavesi altlık kuru madde içeriğini etkilemezken, yulaf, çavdar, buğday ve arpa temeline dayalı karma yemlere enzim ilavesi altlık kuru madde içeriğini artırmıştır. Enzim ilavesi yapışkan dışkılı hayvan sayısı oranını ise azaltmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RESEARCHES ON THE USE OF ENZYMES IN BROILER NUTRITION TALU?, A. Mehmet Ph D, in Department of Animal Science Supervisor: Prof Dr. Ramazan ERKEK June 1 997, 1 77 pages This study was carried out to investigate the effects of supplementation of enzyme complex containing cellülase, 1,3; 1,4 P-glucanase, xylanase, pectinase and amylase to broiler diets based on maize, wheat, rye, barley or oats on digestibilities of nutrients, litter conditions, frequency of sticky droppings and productive parameters. Digestibility and growth experiments were conducted in this study. In the digestibility experiment, enyzme supplementation to diets increased the dry matter of excreta and digestibilities of nutrients. Enzyme supplementation to diets based on rye, barley, wheat or oats increased the digestibilities of nutrients, whereas enzyme supplementation. to the diet based on maize did not affect the digestibilities of nutrients. Enzyme supplementation to diets improved live weight gain and feed conversion. Enzyme supplementation to diets based on wheat or rye affected the live weight gain until the 4 th week. After the 4 th week, enzyme supplementation to diets based on barley or oats had more effect than in wheat or rye diets. Enzyme supplementation to the diet based on maize did not affect the live weight gain. Enzyme supplementation to diets at a level of 500 ppm had a greater effect than at a level of 1000 ppm. Enzyme supplementation to the diet based on maize did not affect the dry matter of litter, but enzyme supplementation to diets based on oats, rye, wheat or barley increased the dry matter of litter. Also, enzyme supplementation to diets reduced the frequency of sticky droppings in broilers at 7 day. Key words. Enzyme, P-glucanase, pentosanase, barley, rye, oats, wheat, broiler