Farklı okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden altı yaş grubundaki çocukların çoklu zeka kuramına göre incelenmesi
Investigation of different preschool education institutions in six years old children according to the multiple intelligence theory
- Tez No: 197512
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. AYSEL KÖKSAL AKYOL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
 - Anahtar Kelimeler: Çoklu zeka teorisi, anaokulu, okul öncesi dönemi, Multiple intelligences theory, kindergarten, preschool period.ii
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziFARKLI OKUL ÖNCESİ EĞİTİM KURUMLARINA DEVAM EDEN ALTI YAŞGRUBUNDAKİ ÇOCUKLARIN ÇOKLU ZEKA KURAMINA GÖREİNCELENMESİEbru UYSALAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüEv Ekonomisi (Çocuk Gelişimi ve Eğitimi) Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Aysel KÖKSAL AKYOLBu araştırma, farklı okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden altı yaş grubundaki çocukların çokluzeka alanlarının değerlendirilmesi, farklı okul öncesi eğitim kurumuna devam eden altı yaş grubndakiçocukların cinsiyetleri, kardeş sayısı, doğum sırası, okul öncesi eğitim kurumuna devam etme süresi, okulöncesi eğitim kurumuna gelmeden önce çocuğun bakımını üstlenen kişi, anne-baba öğrenim düzeyi, anne-baba yaşının çocuğun çoklu zeka alanlarını etkileyip etkilemediğini belirlemek amacıyla planlanmıştır.Araştırma orta- sosyo ekonomik düzeydeki İstanbul il merkezinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'nabağlı ilköğretim okulundaki anasınıfları, bağımsız anaokulları ve özel anaokullarında bulunan altı yaşgrubundaki toplam 300 çocuk üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada çocukların çoklu zeka alanlarınıbelirlemek amacıyla Teele (1992) tarafından geliştirilen ve Göğebakan (2003) tarafından Türkçocuklarına uyarlanan, geçerlik ve güvenirliği yapılan ?Teele Çoklu Zeka Envanteri ? ile Genel BilgiFormu kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen verilerin analizinde; Çocukların Teele Çoklu Zeka Envanteri'ndeki aldıklarıpuanların değişkenler üzerinde farklılık yaratıp yaratmadığını belirlemek için Çift Yönlü Varyans Analizi,farklılığın önemli çıkması durumunda farklılığın hangi gruptan kaynaklandığını belirlemek için ise TukeyTesti kullanılmıştır. Araştırma sonucunda çocuğun cinsiyetinin; sözel-dilsel zeka üzerinde kurum türü *cinsiyet interaksiyonunun, müziksel-ritmik ve bedensel-kinestetik zeka üzerinde ise cinsiyet değişkeninin,çocuğun kardeş sayısının; görsel-uzamsal zeka üzerinde kurumtürü * çocukların kardeş sayısıinteraksiyonunun istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılığa neden olduğu belirlenmiştir (p0.05).2006, 106 Sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisINVESTIGATION OF DIFFERENT PRESCHOOL EDUCATION INSTITUTIONSIN SIX YEARS OLD CHILDREN ACCORDING TO THE MULTIPLEINTELLIGENCE THEORYEbru UYSALAnkara UniversityGraduete School of Natural and Applied SciencesDepartment of Home Economics (Child Development and Education)Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Aysel KÖKSAL AKYOLThe objective of this research is to evaluate the areas of multiple intelligences of six-year-old childrenattending different preschool education institutions, and to examine whether factors such as their gender,number of brothers and sisters, order of birth, the duration of attending the preschool, the person whotook care of the child before preschool, the educational level of the parents and the age of the parentsinfluence the multiple intelligences areas or not. The research has been conducted on a total of 300children in the age group 6, from the middle socio-economic level preschool classes of the primaryschools affiliated to the Ministry of Education, independent nursery schools, and private nursery schoolsin the center of the province of Istanbul. To determine the multiple intelligences level of the children, the?Teele Multiple Intelligences Inventory?, which was developed by Teele (1992), adapted to Turkishchildren by Göğebakan (2003) and whose validity has been secured, and a GeneralInformation Form have been used in the study. In the analysis of the data obtained,Double Variance Analysis has been applied to determine whether the scores that children get from theTeele Multiple Intelligences Inventory cause differences on the variables; and Tukey test has been appliedto determine which group the difference stems from, in the cases when there is a significant difference.As a result of the research, it has been determined that gender cause a statistically significant differenceon different types of intelligences as follows: the interaction of school type*gender on verbal-lingualintelligence; gender and the number of brothers and sisters on musical-rhythmic and physical-kinestheticintelligences, and the interaction of school type*the number of brothers and sisters on visual-spatialintelligence (p0.05).2006, 106 pages