Kadınların besin güvenliği ile ilgili davranışlarının değerlendirilmesi
Assesment food safety behaviour of women
  1. Tez No: 197513
  2. Yazar: CANAN TALAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ÖZFER ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ev Ekonomisi, Home Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, besin, güvenlik, davranışi, Woman, food, safety, behaviourii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ev Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Besin güvenliğinin sağlanması için tüketicilerin satın almadan başlayarak, saklama, depolama,hazırlama, pişirme ve servis aşamalarında belirli kurallara uymaları gerekmektedir. Buaraştırmada, aile beslenmesinden genellikle kadınların sorumlu olduğu düşünülerek, kadınlarınbesin güvenliği ile ilgili davranışlarını değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırma Milli EğitimBakanlığı'na bağlı beş Halk Eğitim Merkezine kayıtlı kadınlar arasından seçilen 250 kadınüzerinde yürütülmüştür. Araştırma verileri karşılıklı görüşme tekniği kullanılarak anket formuile toplanmış, SPSS paket programında değerlendirilmiştir. Kadınların yaş ortalaması37.420±0.551 yıl, % 44.8'i 30-39 yaş grubunda, % 33.2'si lise mezunudur. Kadınların % 38.0'iyemek hazırlarken saçlarını örtmektedir. Yemek hazırlamaya başlamadan önce elleri yıkamanınönemli olduğunu söyleyenlerin oranı % 89.2; yemek hazırlamaya başlamadan önce elleriniyıkayanların oranı % 98.8'dir. Kadınların % 53.6'sının çiğ yiyecek için kullandıkları mutfakgerecini pişmiş yiyecek için de kullandıkları belirlenmiştir. Çiğ et, tavuk ve balığı ellediktensonra ellerini sıcak su ve sabun ile yıkayanların oranı % 76.4; donmuş eti tezgah üzerindeçözdürenlerin oranı % 39.6'dır. Kadınların % 83.2'sinin mutfak tezgahını her kullanıştan sonratemizlediği, % 85.2'sinin yumurtayı yıkamadan buzdolabına koydukları belirlenmiştir.Kadınların her zaman yaptıkları davranışlar arasında en yüksek oranı (% 90.8) besinlerin üretimve son kullanma tarihlerine dikkat edenler; hiç yapılmayan davranışlarda en yüksek oranı isedondurulmuş besinlerin üzerine tarih yazma almıştır (%74.4). Kadınların % 96.4'nün ?Yiyecekmaddelerinin satıldığı yerin koşulları çok önemlidir? ifadesine katıldıkları, % 91.2'sinin ? Çokpişmiş yumurta oda sıcaklığında 2 günden fazla durabilir? ifadesine katılmadıkları saptanmıştır.2006, 129 sayfa
Özet (Çeviri)
For food safety, consumers should obey to several rules starting from buying,preserving, storing, preparing, cooking including serving phases. When it is thought thatwomen are responsible from the family?s nutrition, in this study, we aim to evaluatewomen?s attitude on food safety. The study was carried out on 250 women registered infive Public Education Center under the Ministry of Education. The research data werecollected with questionnaire from by using face to face interview technique and wereevaluated by SPSS statistical software. Average age of women was 37.420±0.551 year,44.8% were in the 30-39 age group and 33.2% were high school graduates. It wasdetermined that 38% of women cover their hair while they were preparing food. 89.2%of women believed that it is important to wash hands before any food preparation,98.8% of women washed hands before preparing any food. It was determined that53.6% of women used the same tools for the cooked and uncooked food. 76.4% washedhands after touching raw meat, chicken and fish with hot water and soap. 39.6 %thawed the frozen meat on kitchen bench. 83.2% of women clean up the kitchen benchafter every usage. 85.2% of women were found not to wash the eggs before they placethem into the refrigerator. Among women, the most common behavior was payingattention on food production and expiry dates (with the end rate of 90.8 %) and the leastcommon behavior was writing down the freeze dates on frozen food (74.4%). It wasdetermined that, for 96.4% of women the hygiene and other conditions of the food soldis important and 91.2 % of women disagreed with the idea that well done egg can stayfor 2 days in room temperature.2006, 129 pages