Orman mühendislerinin cinsiyet algısı ve ormancılık örgütünde cinsiyet ayrımcılığı
Gender perception of forest engineers and gender separatism in forestry organization
  1. Tez No: 197514
  2. Yazar: EVRİM ARSLANTAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEZGİN ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Orman Mühendisliği, Cinsiyet, Algı, Meslek.i, Forestry engineers, sexuality, perception, separatismii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziORMAN MÜHENDİSLERİNİN CİNSİYET ALGISIveORMANCILIK ÖRGÜTÜNDE CİNSİYET AYRIMCILIĞIEvrim ARSLANTAŞAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüOrman Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç.Dr. Sezgin ÖZDENGeçmiş zamanlardan beri erkeklerle özdeşleşen mesleklerden birisi olan OrmanMühendisliği; son 15-20 yıldır kız öğrencilerin de yavaş yavaş ilgisini çeken bir meslekhaline gelmeye başlamış ve kadınlar daha fazla sayıda bu meslek içerisinde yer almayabaşlamışlardır. Ancak günümüze kadar kadınların meslek içerisindeki genel konumlarıve ormancılık örgütü içerisinde cinsiyet ayrımcılığının olup olmadığı gibi konulardaherhangi bir tez çalışması yapılmamıştır. Bu konulara giriş yapmak amacıyla yapılan buçalışma, ilk olması nedeniyle önem taşımaktadır. Çalışmada kadın ormanmühendislerinin çalışma ortamı koşulları, meslekten beklentileri, temel sorunları vedurumlarını ortaya koymak için bir görüşme formu hazırlanmış; 2004-2006 yıllarıarasında bu çalışma gerçekleştirilmiş, 100 kadın, 60 erkek toplam 160 orman mühendisiile yüz yüze görüşmeler yapılarak bu formlar doldurulmuştur. Meslekte deneyimli olan4 kadın, 2 erkek toplam 6 orman mühendisi ile derinlemesine görüşme tekniği ilegörüşülmüştür. Bu görüşme tekniği informel görüşme olup ses kaydı ile yapılmıştır.Elde edilen veriler, ki-kare istatistik analizine tabi tutulmuştur. Çalışmaya katılan bayanmühendislerin genel olarak mesleğe uyum sağladığı, ancak zaman zaman erkek ormanmühendislerinin gölgesinde kaldıklarını ve bu durumdan şikayetçi olmadıklarıgözlemlenmiştir.2006, 89 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc. ThesisGENDER PERCEPTION OF FOREST ENGINEERS AND GENDER SEPARATISMIN FORESTRY ORGANIZATIONEvrim ARSLANTAŞAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Forestry EngıneeringSupervisor : Asst.Prof. Dr. Sezgin ÖZDENSince the past decades, Forest Engineer is one of the job which it was related to male itbegan to become to a job which the female students too were interested in it. Thereforeit is able to said, if it is compared with years before 1990, female forest engineers areexcessive amount in these days. However increase of the amount of female, could notprovide the thought of `male job? It is definite that the female could not take a place asa male colleague in this job, in many cases. This MSc thesis goals to understand thefemale?s place in forestry organization, to appreciate female?s looking to this job tocompare the male-female forest engineers. Besides, subject of creating of difference inforestry organization was researched between the years of 2004-2006 too. This studyhas an importance as a being first paper about female forestry engineers. In addition togetting some surprising results about the people who joined the research, It is found thatthe female conformed to this job generally took a place in passive works because ofeffect of male forestry engineers.2006 , 89 pages