Manisa ilinde kullanılan bina materyallerinde radyoaktivite tayini
Determination of natural radionuclides in the building materials used in Manisa city (Turkey)
- Tez No: 197540
 - Danışmanlar: PROF. DR. FERAH SERAP EREEŞ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Bina materyalleri, Radyum eşdeğeri, binaiçi gama radyasyonu, doğal radyoaktivite, Building materials, radium equivalent, indoor gamma radiation, natural radioactivity
 - Yıl: 2005
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZETBina içinde insanların radyasyona maruz kaldığı önemli radyasyon kaynaklarından biri de binamateryallerindeki doğal radyonüklidlerdir. Bu radyasyon, bina materyallerindeki U-238, Th-232 ve K-40'dan kaynaklanmaktadır. Çeşitli ülkelerdeki bina materyallerindeki radyoaktiviteyi araştıran birçokçalışma bulunmaktadır.Bu çalışmada, Manisa ilinde bina materyalleri olarak kullanılan kum ocaklarından temin edilenkum örneklerinde, tuğla ve çimento örneklerinde U-238, Th-232 ve K-40 tayinleri NaI(Tl) dedektörükullanılarak gama spektrometresi ile tayin edilmiştir. Manisa'da yaşayan insanların bu binamateryallerinin kullanılmasından dolayı maruz kaldıkları dozlar hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTOne of the most important sources, which the people are exposured to radiation in building, is the238 232natural radionuclides in building materials. This radiation is resulted from U, Th series radionuclides and40K in building materials. There are a lot of studies examined the radioactivity in building materials in thedifferent countries.238 232Th and 40K in the bricks, cement samples and theIn this study, the activity concentrations of U,sand samples that are produced from the sand quarry, used as building materials in Manisa country, have beenanalyzed by gamma-ray spectroscopy coupled with NaI (Tl) detector. Doses that people living in Manisa wereexposed because of these building materials have been calculated.