İzmir Çiğli bölgesindeki zeminlerin incelenmesi ve inşa edilecek yapı temelleriyle ilgili öneriler
Investigating grounds of İzmir Çiğli zone and suggestions about constraction's foundations
- Tez No: 197564
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN YALINIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alüvyon, Çiğli, Sıvılaşma, Yeraltı Su Seviyesi, Zemin-Temel-Yapı lişkisi.X
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZETzmir ekonomisinin bel kemiği binlerce kişiye istihdam sağlayan, Türkiye'nin örnek sanayibölgeleri arasında gösterilen zmir Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi çöküyor. ODTÜÖğretim Üyesi ve Zemin Mekaniği Uzmanı Prof.Dr.Orhan Erol tarafından hazırlanan raporagöre bölgenin zemini bugüne kadar 3m çökmüş bulunmaktadır. Raporda ayrıca bölgeninzemininin 10 yıl içinde 2m daha çökeceği belirtilmektedir. Zeminin çökmesi nedeniylemeydana gelen kod farkı yüzünden Ocak 2002 ayında yaşanan sel felaketinde bölgede 63fabrika sular altında kalırken, yaklaşık 50 trilyon lira zarar meydana gelmiştir. Bölge denizdenkaraya doğru tabaka halinde ters bir eğimle kaymaktadır. AOSB'de bazı sokaklardaki yollardaçökmeler görülürken, denize doğru akması gereken oluklarda su kara tarafına doğruakmaktadır.Bu sorunların yaşandığı AOSB'de Gün+Bir nş. San ve Tic. Aş'nin yapımını üstlendiği CevherDöküm Fabrikasının yapımında inşaat mühendisi olarak çalıştım. Bu yüksek lisans tezimihazırlarken, zemin incelemelerinde, burada çalışmam benim için çok yararlı oldu. Zeminleriincelemede, kullanılacak olan temellerin seçiminde, malzeme kullanımında, zemin-temel-yapıilişkisinin saptanmasında büyük deneyim sahibi oldum. Çiğli zemininin Gediz deltasıalüvyonları üzerine yayıldığını, yeraltı su seviyesinin yüzeye ne kadar yakın olduğunu ve bunabağlı olarak sıvılaşma potansiyelinin ne derece yüksek olduğunu gördüm. Bunun için Çiğlizeminleri üzerinde ancak önceden tedbir almak suretiyle daha güvenli yaşam alanlarıoluşturulabileceğini anladım.şte bu yüksek lisans tezi; zmir Çiğli ilçesinin genel jeomorfolojik yapısını, özel zeminetüdlerini, incelemelerle elde edilen sonuçları ve önerileri içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTzmir Çiğli Atatürk industrie zone which is the fundamental part of zmir economics ,supplied tothousands of people job oppurtunity. zmir Çiğli Atatürk industrie zone, which is one of the bestindustrie zone in Turkey, is collapsing day by day. The Middle East Technical Universityassociate proffesor and ground mechanic?s expert Prof.Dr.Orhan Erol, who prepared the reportabout the ground of zmir Çiğli Atatürk industrie zone, determined that ground has collapsed3m also it is a determined that the ground will collapse 2 m more in ten years. In january 2004,there were a torrent disaster, which causes a harm in 63 factories and almost 50 trillion turkishlira material harm. The zone is sliding from sea to land as a layer with reverse tendency. Thereare collapses in some streets. The rain water is flowing from sea to land instead of flowing fromland to sea.I worked in Gün+Bir Inşaat San. Tic. Aş. as a civil engineer in zmir Çiğli Atatürk industrie zonein cevher casting factory?s construction. It was for me very useful by preparing my graduatedthesis. I have had lots of experience in investigating grounds. In choosing foundations, in usageof material and determining the relations between ground foundation and construction. I seethat Çiğli is located on Gediz?s alluvions, groundwater level is near groundsurface and it hashad liquefaction potential. For this, I know, we must take some measures and after this, we canconstitute dependable states of life.This graduated thesis imply zmir Çiğli Atatürk industrie zone`s general geomophology structure,special ground studies, and the results and suggestions, which are determined in investigations.KEYWORDS: Alluvion, Çiğli, Liquefaction, Groundwater level, Relations between Ground-Foundation-ConstructionXI