Van-Erciş ekolojik koşullarında bazı sorgum ve sorgun-sudanotu melezi çeşitlerinin arpadan sonra ikinci ürün olarak yetiştirilme olanakları
Possibilities of growing some sorghum and sorghum-sudangrass hybrid cultivars as second crop after barley in Erciş-Van ecological conditions
  1. Tez No: 197603
  2. Yazar: LEVENT YAZİCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER TERZİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sorgum, Sorgum x sudanotu melezi, Çeşit, kinci ürün, Verim.i, Sorghum, Sorghum x sudangrass hybrid, Cultivar, Secondcrop, Yield.iii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu araştırma, Van-Erciş ekolojik koşullarında bazı sorgum ve sorgum xsudanotu melezi çeşitlerinin arpadan sonra ikinci ürün olarak adaptasyonlarınınbelirlenmesi amacıyla, 2003 yılında yürütülmüştür. Deneme, tesadüf bloklarıdeneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede bir çeşit sorgum(Rox) ve yedi çeşit sorgum x sudanotu melezi (Grazer, Seweet Sioux, GW-9110,Sugar Leaf, Grass II, 877, Gözde-80) kullanılmıştır.Araştırmada kullanılan çeşitler arasında önemli farklılıklar belirlenmiştir.Yetiştirilen çeşitlerin ortalama yeşil ot verimleri 4200-8200 kg/da, kuru ot verimleri977-2055 kg/da, ham protein oranları % 8.2-11.0, ham protein verimleri 81-214kg/da arasında değişmiştir.Bu araştırmanın sonucunda, yeşil ot ve kuru ot verimi Seweet Sioux ve 877sorgum x sudanotu melezi çeşitlerinde en fazla bulunmuş olup, bu çeşitlerin Van-Erciş ekolojik koşullarında ikinci ürün olarak yetiştirilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to find out the possibilities of growing somesorghum and sorghum x sudangrass hybrid cultivars as the second crop after barleyin Erciş-Van ecological conditions in 2003. The experiment was designed as arandomized complete block design with three replications. In the experiment onesorghum cultivar (Rox), and seven sorghum x sudangrass hybrid cultivars (Grazer,Seweet Sioux, GW-9110, Sugar Leaf, Grass-II, 877 and Gözde-80) were used.Considerable differences were determined among the cultivars used in theresearch. Avarege green herbage, hay, crude protein yields and crude protein rateschanged between 4200-8200 kg/da, 977-2055 kg/da, 81-214 kg/da and 8.2-11.0 %,respectively.According to these results, Seweet Sioux and 877 sorghum x sudangrasshybrid cultivars had the highest green herbage and hay yields, therefore thesecultivars are suggested to be grown as second crop in Erciş-Van ecologicalconditions.