Fen bilgisi öğretmen adaylarının fizik, kimya ve biyoloji branşlarına karşı tutumlarının incelenmesi
An analysis of the attitudes of scince education teacher candidates towards branches of sciences
- Tez No: 197602
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEL BOYNUKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Kimya, Education and Training, Physics and Physics Engineering, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fen branşları, Fen bilgisi öğretmen adayları, Tutum, Tutum değişimi, Branches of science education, Science education teachercandidates, Attitude, Change of attitude
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Fen ve teknoloji alanındaki hızlı gelişmelerin günlük yaşamımız üzerinde önemli etkileri vardır. Bilgive teknoloji etkileşimi düşünüldüğünde, fen öğretmenlerinin yeni bin yıldaki rollerinin yeniden gözdengeçirilmesi gerekmektedir. Birleştirilmiş bir içeriğe sahip olan fen bilgisi dersinin öğretmenleri, fizik, kimya vebiyoloji alanında yeterli olduğu kadar, bu branşlara karşı tutumlarının olumlu olması gerekmektedir.Bu çalışmanın amacı; okullarımızda fen eğitimindeki aksaklıklar dikkate alınarak, fendeki başarınındüşük olmasının altında yatan sebepler arasında sayılan öğretmen adaylarının fen branşlarına (fizik, kimya,biyoloji) karşı tutumlarını tespit etmektir. Diğer bir amacı ise, Eğitim Fakültelerinin İlköğretim Fen BilgisiÖğretmenliği Programında öğrenim gören 3. ve 4. sınıftaki öğretmen adaylarının branşa karşı tutumlarındadeğişim olup olmadığını tespit etmek ve değişimde etkili olan faktörleri ortaya çıkarmaktır. Bu araştırmanınevrenini, 3. ve 4. sınıf fen bilgisi öğretmen adayları oluşturmaktadır. Örneklem olarak 5 Devlet üniversitesindeöğrenim gören fen bilgisi öğretmen adayları seçilmiştir. Bu üniversiteler Yüzüncü Yıl Üniversitesi, DicleÜniversitesi, İnönü Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesidir. Adı geçenüniversitelerde 200'ü 3. sınıf fen bilgisi öğretmen adayı, 200'ü 4. sınıf fen bilgisi öğretmen adayı olmak üzeretoplam 400 denekle çalışılmıştır. Seçilen deneklere 45 maddeden oluşan 5'li Likert tipi tutum ölçeği uygulanmış,elde edilen veriler SPSS paket programı yardımı ile analiz edilmiştir. Bulgular öğretmen adaylarının her üçbranşa karşı tutumlarında eşit dağılım göstermediklerini ortaya çıkarmıştır. Branşlar bazında öğretmenadaylarının, daha çok fizik ve biyoloji branşlarına karşı olumlu tutumlar geliştirdikleri görülmüştür. En olumsuztutumun ise kimya branşına karşı gösterildiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
There have been great challenges of advances in science and technology in our daily lives. Taking intoconsideration the interplay of information and technology, there is an urgent need to revise the role of scienceteacher in the new millenium. Having a combined context and curricula, science teachers should be possitive intheir attitudes towards these branches as weil as beingt best-qualified.The objective of this investigation is to determine the attitudes of science teacher candidates towardsthese branches (physics, chemistry, biololog). Another objectıve are to determine whether any changes occurtoward the above stated branch between students of Science Teaching Programme for primary school departmentin the 3rd and 4th classes, and find out the factors affecting these changes. In this study, cases were chosen fromthe canditates of science education in 3rd and 4th classes. As part of an examplification, these cases were chosenfrom five state universities. These universities are Y.Y.U., D.U., I.U., 9 September U. and Karadeniz TecnicalUniversity. A total of 400 subjects were studied, 200 of them are from 3rd classes of science education and 200of them from 4th class science education deprtment. A likert type attitude scale composed of 45 questions wasapplied and the obtained data was analysed with SPSS packet programme. The findings revealed a discrepancyof attitudes of the candidates towards these three branches. Based on the branches, physics was regarded as mostpossitive and chemistry as the most negative.