Bileşik manyetik yapıdaki maddelerde spin-esnek dalga etkileşimi
Spin-elastic wave interaction in compound magnetic structures
- Tez No: 197627
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHŞELİ GULİYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bileşik manyetik yapılar, Değiş-tokuş etkileşim, Spin-esnek etkileşim, Compound magnetic structures, Exchange interaction, Spin-elastic interaction
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 30
Özet
Bu tez çalışmasında bileşik manyetik yapılı kristallerde spin dalgaları ile esnek dalgaların etkileşimiincelenmiştir. Keyfi bileşik manyetik yapılardaki kristallerde dış manyetik alanının etkisi ile bu etkileşimindeğiş-tokuş karakterde olabileceği ispatlanmıştır. Matematiksel açıdan etkileşim olayının değerlendirilmesi içiniki alt kafesli manyetik yapılar ele alınmış ve bağlı spin-esnek dalgaların frekansları bulunmuştur. Rezonansdurumunda spin ve esnek dalgaların çok güçlü etkileşim özelliği gösterdiği ve bağ parametresinin olağanferromanyetik kristallerdeki uygun parametreden çok büyük olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca esnek dalgalarınyayılma hızının da değişmesi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis the interaction between spin waves and elastic waves in compound magnetic crystals isstudied. It is shown that in arbitrary compound magnetic crystals in an external magnetic field the spin-elasticinteraction has exchange character. In order to investigate interaction mathematically two-sublatice magneticstructures are considered and the frequencies of binding spin-elastic waves are determined. It is shown that in thecase of resonance the interaction between spin and elastic waves is very strong and binding parameter is biggerthan the ordinary parameters in simple ferromagnetic crystals. In addition, the change of the propagation velocityof elastic waves is also considered.