Drosophila melanogaster'de sperm rekabetinin bazı kalıtsal morfolojik karakterler ile saptanması
Genetic determination of sperm precedence in Drosophila melanogaster using some morphological characters as genetic markers
- Tez No: 197862
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELÇUK YURTSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Drosophila melanogaster, sperm rekabeti, göz rengi, çokludöllenme, ilk erkek üstünlüğü.i, Drosophila melanogaster, sperm competition, eye colour, multiplefertilization, sperm mixing, first male.ii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZETBu çalışmada Drosophila melanogaster'de genetik laboratuar çaprazlamalarıyapılmış, genetik olarak ortaya çıkarılan göz rengi izlenerek sperm rekabetiaraştırılmıştır. Laboratuarda toplam 84 farklı genetik çaprazlama deneyinden elde edilen14182 adet sinek analiz edilmiştir. Bunların 7110'u dişi ve 7072'si erkektir. Minimumyavru sayısı 3 ve maksimum yavru sayısı 487'dir.Yapılan çaprazlamalarda beyaz gözlü dişilerin kırmızı gözlü dişilere göre dahafazla yavru ürettikleri saptanmıştır. Bir dişinin çok kez erkeklerle çiftleşmesi sonucu üçerkekli dişilerin ortalama yavru sayısının en yüksek olduğu bulunmuştur. Fakat çokluçiftleşmenin yavru sayısını arttırdığına dair istatistiksel test sonuçları anlamsızçıkmıştır.Çaprazlama sonuçlarına göre, bir dişiyle çok kez çiftleşen erkeklerden, ilkçiftleşen erkeğin daha fazla yavruya babalık ettiği ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmasonucuna göre Drosophila melanogaster 'de ilk erkek sperm üstünlüğü varlığıgörülmektedir. Sonuç olarak çoklu çiftleşmelerde, Drosophila melanogaster dişilerininbirkaç erkekten gelen spermleri kullanarak çoklu döllenme göstermekte olduğu vebunun da populasyondaki genetik çeşitliliğe etkilediği varsayımını ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this study, the laboratory breeding experiments were carried out to establishsperm competition in Drosophila melanogaster using the genetically controlled eyecolour as genetic marker. A total of 14182 progeny, 7110 females and 7072 malesobtained from 84 genetic crossing experiments were examined for statistical analyses.Minimum number of offspring was 3 and maximum number of offspring was 487.It was found that the females with white eye produced more offspring than thosein females with red eye. Females mated with three males produced more offspring thanthe other multiply mated females and single mated females. But, statistical test resultsdid not show any statistical sign that multiple mating has increasing effect on theprogeny number.In the multiply mated females, the first male appeared to father more offspringthan the later males mated with the same female. Thus, the sperm mixing and multiplyfathered progeny occurs in Drosophila melanogaster, although, the first male spermprecedence seemed to be prevalent in the majority of matings.