Çevre politikalarında ekonomik araçların kullanımı
Use of economic instrutment for environmental policies
  1. Tez No: 197966
  2. Yazar: SEÇİL KEKEÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUAT BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Politikaları, Politika Araçları, Ekonomik AraçlarI, Environmental Policies, Policy Instrutment, Economic InstrutmentII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu çalışmada, Türkiye ve AB'de çevre kirliliğinin azaltılması veya kontrolaltına alınması için uygulanan çevre politikaları incelenmiştir. Çevre Politikalarındabelirlenen hedeflere ulaşmak için özellikle AB ülkelerinde kullanılan ekonomikaraçların özellikleri ve bu araçların kullanım amaçları belirlenmiştir. Belirlenenekonomik araçların Türkiye'de kullanılıp kullanılmadığı, kullanılıyorsa mevcutdurumdaki etkinliği değerlendirilmiştir. Ülkemizde kullanılan ekonomik araçlarınetkinliğinin artırılması için stratejiler ve çözüm önerileri oluşturulmaya çalışılmıştır.Ayrıca çalışmada AB ülkelerinde yaygın bir şekilde kullanılan bazı ekonomikaraçların Türkiye'de kullanım olanakları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Environmental policies of Turkey and European Union for reduction andcontrol of pollution are investigated in this study. Utilization and aims of economicinstruments, especially in the EU Member States, in order to achieve policyobjectives are evaluated. Utilization, strategies to improve their efficiency andsuggestions for solutions to facilitate these instruments in Turkey are set. Subsequentto introduction to categories and limitations of the economic instruments, economicinstruments are evaluated and assessed by means of employment distinctions of themin Turkey and EU Members. Employment basis of all the economic instruments inTurkey and developed countries are evaluated. Finally, economic instrumentsinvestigated in this study are evaluated for implementation and employment defectsand deficiencies in Turkey, and suggestions are set.