Bakırın klorürlü ortamdaki elektrokimyasal davranışlarına glikoz, maltoz, nişasta ve sodyum bütiratın etkisi
The effect of glucose, maltose, starch and sodium butyrate on the corrosion of copper in chloride solutions
  1. Tez No: 197967
  2. Yazar: TURGUT DOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRAY KILINÇÇEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Copper, Corrosion, Inhibition, Passivation, EIS
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bakırın klorürlü ortamlardaki korozyon davranışlarına glikoz, maltoz, nişastave sodyum bütiratın etkileri farklı pH'larda (4,0; 8,0) araştırılmıştır. Çalışmalardaelektrokimyasal üç elektrot tekniği uygulanmıştır. Bakır, kalomel elektroda karşıkorozyon potansiyelinden itibaren önce katodik yönde sonra da anodik yöndepolarizlenerek akım-potansiyel eğrileri çizilmiştir. Ayrıca Elektrokimyasal İmpedansSpektroskopisiyle polarizasyon dirençleri belirlenmiştir. Elde edilen elektrokimyasalsonuçlardan, pH'ın 4,0 olduğu koşullarda klorür iyonuna göre bakırın korozyonhızını sodyum bütirat haricinde kullanılan tüm organik maddelerin azalttığıbelirlenmiştir. pH=8,0'de ise nişasta'nın bakırın korozyonuna inhibitör olarak etkiettiği belirlenmiştir. Bu pH'da diğer maddeler ise etkin bir şekilde inhibisyonsağlayamamaktadır.Anahtar Kelimeler : Bakır, Korozyon, İnhibisyon, Pasivasyon, Elektrokimyasalİmpedans Spektroskopisi.
Özet (Çeviri)
The effects of glucose, maltose, starch, sodium butyrate molecules on thecorrosion behaviour of cupper in chloride solutions have been investigated. Theeffects of these ions have been studied in two pH values (4.0 and 8.0). The three-electrode technique has been employed as the electrochemical method. Thecathodic and anodic current-potential curves of copper were drawn starting from theopen circuit potential measured against SCE. Polarization resistances weredetermined by electrochemical impedance spectrocopy. The obtained resultsindicate that at pH=4,0 the organic molecules (glucose, maltose, starch) andchloride together reduce the corrosion rate of copper more than does chloride alone,and render it passive. It was found that the corrosion rate of copper decreases instarch and chloride solutions at pH=8.0.