Kahramanmaraş ekolojik koşullarında farklı ekim zamanları ve ekim sıklıklarının Lesquerella fendleri'nin verim ve kalitesine etkisi
The effects on different sowing dates and plant densities on yield and quality of Lesquerella fendleri grown under the Kahramanmaraş ecological conditions
- Tez No: 197977
- Danışmanlar: PROF.DR. SEZEN TANSI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Lesquerella fendleri, Verim, Ekim Zamanı, Ekim Sıklığı, Lesquerella fendleri, Yield, Sowing Date, Plant Density
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZDOKTORA TEZİKAHRAMANMARAŞ EKOLOJİK KOŞULLARINDA FARKLI EKİMZAMANLARI VE EKİM SIKLIKLARININ Lesquerella fendleri' NİN VERİMVE KALİTESİNE ETKİSİAli MUNGANÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALIDanışman : Prof. Dr. Sezen TANSIYıl : 2005, Sayfa : 117Jüri : Prof. Dr. L. Sezen TANSIProf. Dr. Oktay GENÇERProf. Dr. Halis ARIOĞLUProf. Dr. Sinan ETİDoç. Dr. Şengül KARAMANBu araştırma, Kahramanmaraş ekolojik koşullarında, farklı ekim zamanları veekim sıklıklarının Lesquerella fendleri'nin verim ve kalitesi üzerine etkisini belirlemekamacıyla, bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak 2002 ve 2003yıllarında yürütülmüştür. Denemede, ekim zamanları ana parselleri, ekim sıklıkları isealt parselleri oluşturmuş ve materyal olarak Lesquerella fendleri kullanılmıştır. Ekimzamanlarına ait uygulamalar, 15 Eylül, 15 Ekim, 15 Kasım, 15 Şubat, 15 Mart ve 15Nisan, ekim sıklıları ise 20x25, 30x25, 40x25 cm olarak uygulanmıştır.Deneme yıllarında, bitki boyu, salkım sayısı, dal sayısı, çiçek sap uzunluğu,çiçek salkım uzunluğu, salkım dal uzunluğu, kapsül sayısı, kapsül büyüklüğü, kapsülverimi, bitki başına tohum verimi, bindane ağırlığı, tohum verimi ve yağ oranıincelenmiştir. Verim açısından optimum ekim zamanının Şubat ayı; ekim sıklığının ise20x25 cm olduğu saptanmıştır. Deneme yıllarında uygulanan farklı ekim zamanları veekim sıklıklarından elde edilen en yüksek tohum verimi, 2002 yılında 37.3 kg/da' dır.Her iki yılda da 1000 dane ağırlığı (0.47-0.62 g) ve yağ oranları (% 19.3-22.5) farklıekim zamanı ve ekim sıklığı uygulamalarından etkilenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD. THESISTHE EFFECTS ON DIFFERENT SOWING DATES and PLANT DENSITIESon YIELD and QUALITY of Lesquerella fendleri GROWN UNDER TheKAHRAMANMARAŞ ECOLOGICAL CONDITIONSAli MUNGANDEPARTMENT OF FIELD CROPSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr. Sezen TANSIYear : 2005, page: 117Jury : Prof. Dr. L.Sezen TANSIProf. Dr. Oktay GENÇERProf. Dr. Halis ARIOĞLUProf. Dr. Sinan ETİAssoc.Prof. Dr. Şengül KARAMANThis study was conducted under the ecological conditions of Kahramanmaraşduring 2002 and 2003. The objective of this study was to assess effect of sowing datesand row spacing on the yield, yield component traits and quality of Lesquerella fendleri.The experiment was arranged using split plot design with sowing dates as main plotsand row spacing as sub plots with three replications. Sowing dates included 15September, 15 October, 15 November, 15 February, 15 March, and 15 April. Rowspacings involved 20x25, 30x25, and 40x25 cm.In this study, yield, yield component traits and quality parameters of Lesquerellafendleri were determined by measuring plant height, number of panicles and branches,length of flower stems, length of flower panicles, length of panicle branch, number ofcapsule, size of capsule, seed yield per plant, thousand seed weight, seed yield and oilcontent. Optimum yield was obtained in February sowing with 20x25 cm row spacing.Different sowing dates and row spacing resulted in the highest seed yield 37.3 kg/da in2002. However, different sowing dates and row spacing did not significantly affectthousand seed weight (0.47-0.62 g) and oil content (%19.3- 22.5).