Adana ili mısır ekim alanlarında yabancı otlara karşı uygulanan kimyasal mücadelenin önemi ve ortaya çıkan sorunların araştırılması
The importance and possible problems of chemical control of weeds in Adana province corn fields
  1. Tez No: 198028
  2. Yazar: MEHMET GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEZİHİ UYGUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır, yabancı ot mücadelesi, herbisitlerI, Maize (Zea Mays L.), weed control, herbicidesII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANSADANA İLİ MISIR EKİM ALANLARINDA YABANCI OTLARA KARŞIUYGULANAN KİMYASAL MÜCADELENİN ÖNEMİ VE ORTAYA ÇIKANSORUNLARIN ARAŞTIRILMASIMehmet GÜNGÖRÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBİTKİ KORUMA ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. F. Nezihi UYGURYıl: 2005, Sayfa; 171Jüri : Prof. Dr. F. Nezihi UYGUR: Prof. Dr. Bülent ÖZEKİCİ: Doç. Dr. Sibel UYGURBu çalışma, 2003-2004 yılları arasında, Adana ili I.ürün ve II. ürün mısır ekimalanlarında ortaya çıkan yabancı ot türlerini tespit etmek, bu yabancı otlara karşıuygulanan herbisitlerin etkinliğini belirlemek ve bu herbisitler ile ortaya çıkacaksorunları belirlemek amacıyla planlanmıştır. Bu amaçlar doğrultusunda anketçalışmaları, survey çalışmaları ve tarla denemeleri yürütülmüştür. Yapılan tümçalışmalar sonucunda; mısırda sorun olan yabancı otlar genel olarak Amaranthus spp.(Horoz ibiği) türleri, Cyperus. rotundus L. (Topalak), Echinochloa spp. (Darıcan) türleri,Portulaca oleracea L. (Semiz otu), Setaria spp. (Kirpi darı) türleri, Sorghum halepense(L.) Pers. (Kanyaş) ve Xanthium strumarium L. (Domuz pıtrağı) olduğu saptanmıştır.Ayrıca, mısırda ortaya çıkan yabancı ot türlerinin erken dönemde teşhis edilmesinin,yabancı ot mücadelesi açısından iyi sonuç verdiği saptanmıştır. Buna ek olarak, mısırdayürütülen tarla denemeleri sonucunda, ortaya çıkan yabancı otlara karşı yapılacakkimyasal mücadelenin ilk 2-3 haftalık periyot içerisinde yapılmasının uygun olduğu veAcetochlor veya Foramsulfuron gibi etki spektrumu geniş olan herbisitlerinuygulanmasının en etkili sonucu verdiği saptanmıştır. Acetochlor'un dış faktörlerdenForamsulfuron'a göre daha fazla etkilendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESİSTHE IMPORTANCE AND POSSIBLE PROBLEMS OF CHEMICAL CONTROLOF WEEDS IN ADANA PROVİNCE CORN FIELDSMehmet GÜNGÖRDEPARTMENT OF PLANT PROTECTIONINSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof. Dr. F. Nezihi UYGURYear: 2005, Page; 171Jury : Prof. Dr. F. Nezihi UYGUR: Prof. Dr. Bülent ÖZEKİCİ: Assoc. Dr. Sibel UYGURThis study is conducted between 2003 and 2004 in Adana. The main objectivesof this study are to investigate the weeds in first and second season corn fields, theeffectiveness of herbicides against these weeds, and the possible problems with theseherbicides. With these objectives is mind , the public surveys with farmers, the fieldsurveys and the field experiments were done. As a result of these studies, mostly, theweeds species, Amaranthus spp. species, Cyperus rotundus L., Echinochloa spp. species,Portulaca oleracea L., Setaria spp. species, Sorghum halepense (L.) Pers. and Xanthiumstrumarium L. were determined as problems in cornfields. Also, identifying the problemweeds in corn in the early weed period resulted in good weed management results. Inaddition to this, the field studies showed that the chemical weed control with theapplication of Acetochlor and Foramsulfuron which have wide spectrum control, in 2 -3 weeks period of corn growing gave the best management results. Acetochlor, which isused for weed control can be affected from the outside factors rather thanForamsulfuron.