İplik eğirmede bilgisayar destekli proses kontrol
Computer aided process control in yarn spinning
  1. Tez No: 198029
  2. Yazar: ÖMER ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EMEL CEYHUN SABIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İplik eğirme, Kalite, Süreç kontrol, Bilgisayar programıI, Yarn spinning, Quality, Process control, Computer program.II
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİİPLİK EĞİRMEDE BİLGİSAYAR DESTEKLİ PROSES KONTROLÖmer ERDOĞANÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALIDanışman :Yrd. Doç. Dr. Emel Ceyhun SABIRYıl:2006, Sayfa:96Jüri :Yrd.Doç.Dr.Emel Ceyhun Sabır: Prof.Dr.R. Tuğrul Oğulata: Prof.Dr.Beşir ŞahinHer üretim sektöründe olduğu gibi Tekstil sektöründe de amaç,minimummaliyette ve maksimum verimlilikte,müşteri ihtiyaç ve beklentilerinin karşılanarakürünün üretilmesidir.Ürünün,istenen standartlarda üretiminin sağlanabilmesi içinüretimi etkileyen paremetrelerin optimize edilmesi ve bu optimize edilmiş şartlarındevamlılığının sağlanması gereklidir.Bu devamlılık süreç kontrolü ilesağlanabilmektedir.Bu çalışmada kısa elyaf iplik eğirme sürecinde,süreç kontrolüne yardımcıolabilecek bir bilgisayar programı tasarlanmıştır.Bilgisayar programı yazılırkenVisual Basic 6.0 programlama dili kullanılmıştır. Bu program ,süreçlerde meydanagelen hataların görülebilmesine ve yorumlanmasına,ürün kalitesinin şu anki durumuve kalitenin gidişatı hakkında yorum sahibi olunabilmesine imkansağlamaktadır.Ayrıca işletme içi dökümantasyon kalabalığından kurtulunmasına dakatkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISCOMPUTER AIDED PROCESS CONTROL IN YARN SPINNINGÖmer ERDOĞANDEPARTMENT OF TEXTİLE ENGINEERINGINSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCEUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor :Asist.Prof.Dr.Emel Ceyhun SABIRYear:2006, Pages:96Jury : Asist.Prof.Dr.Emel Ceyhun Sabır: Prof.Dr.R. Tuğrul Oğulata: Prof.Dr.Beşir ŞahinLike every production sector, the aim of the Textile sector is meeting thecustomers? needs and expectations by the maximum productivity with minimumcost. To obtain the production of the product in expected standards, parameters thateffect the production must be optimized and these optimized conditions must beuninterrupted. This continuity can be obtained by the Process Control.In this study, a computer program has made to help the Process Control in theshort fibers yarn spinning process. In the coding of this computer program, MicrosoftVisual Basic version 6.0 programming language is used. By this program,experiencing and interpreting the errors in the processes, interpretation of currentproduct quality and the observation of the situation of quality can be obtained.Furthermore, the program helps saving time from the superfluity of reporting in theadministrating managing.