+3 değerli demir ve nikel iyonları içeren LiFel-xNixO2 bileşiklerinin manyetik özellikleri
Magnetic properties of LiFel-xNixO2 compounds including Fe and Ni ions with valance values of +3
- Tez No: 198033
- Danışmanlar: PROF.DR. KERİM KIYMAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: LiFe1-xNixO2, Nikel, Demir, manyetizma, LiFe1-xNixO2, Nicel, Iron, magnetism
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİ+3 DEĞERLİ DEMİR ve NİKEL İYONLARIİÇEREN LiFe1-xNixO2 BİLEŞİKLERİNİNMANYETİK ÖZELLİKLERİFatma EMENÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜFİZİK ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. Kerim KIYMAÇYıl: 2005, Sayfa 59Jüri : Prof. Dr. Kerim KIYMAÇProf. Dr. Bekir ÖZÇELİKProf. Dr. Osman SERİNDAĞBu çalışmada katıhal tepkime yöntemiyle hazırlanan çeşitli LiFe1-xNixO2( 0â¤xâ¤0,4 ) bileşiklerinin yapısal ve manyetik özellikleri araştırıldı.Yapısal özellikleri XRD ve manyetik özellikleri ise ESR, mıknatıslanma vehisterisis ölçümleri ile araştırıldı. XRD analizleri tüm örneklerin örgü0parametreleri a=4,158 A olan kübik yapıda olduğunu gösterdi. ESR ölçümlerispektroskopik yarılma faktörü g' in yaklaşık 2 olduğunu ortaya koydu. Budemektir ki yörüngesel manyetik moment katkısı hemen hemen ortadankalkmış ve spin açısal momentumu başat durumdadır. Mıknatıslanma vehisterisis ölçümleri Ni miktarı artıkça antiferromanyetik yapının yanı sıra dahadüşük sıcaklıklarda spin-cam fazlarının da oluştuğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISMAGNETIC PROPERTIES of LiFe1-xNixO2COMPOUNDS INCLUDING Fe and Ni IONS withVALANCE VALUES of +3Fatma EMENDEPARTMENT OF PHYSICSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Kerim KIYMAÇYear: 2005, Pages 59Jury: Prof. Dr. Kerim KIYMAÇProf. Dr. Bekir ÖZÇELİKProf. Dr. Osman SERİNDAĞIn thıs work structural and magnetic properties of LiFe1-xNixO2 compounds( 0â¤xâ¤0,4 ), prepared by solid state reactions method, have been investigated. TheXRD technique was used for the structural analysis, and ESR, magnetisation andhysteresis measurements were done for the detection of magnetic properties. TheXRD analysis shows that all the samples have cubic structure with a latticeparametter of a=4,158 A0 . The ESR measurements indicate a spectroscopic splittingfactor of g=ï2, indicating that the orbital angular momentum in quenched, and spinangular momentum is dominant. Magnetization and hysterisis measurements indicatethat with increasing amount of Ni concentration the samples gain spin-glass phases attemperatures lower than the dominant antiferromagnetic phase temperatures.