Folium theae (çay)'ın civa çeliğinin korozyonu üzerine inhibütör etkisinin araştırılması
An investigation of inhibition effect of Folium theae on the corrosion of mercury steel
- Tez No: 198034
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Folium Theae, Civa ÇeliğiI, Folium Theae, Hg SteelII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada. Folium Theae ( FT, siyah çay )'nin civa çeliği elektrodununkorozyonu üzerine inhibisyon etkileri sülfat ve klorürlü ( HCl, NaCl ( pH â 6 ),H2SO4 ve Na2SO4 ( pH â 6) ) ortamlarda, farklı pH ve farklı miktarlarda ( 0, 125 ml,250 ml ) incelenmiştir. A.C. İmpedans yöntemiyle Nyquist diyagramları elde edilmişve lineer polarizasyon yöntemi ile Rp değerleri belirlenmiştir. Tüm deneylerde üçelektrot tekniğinden yararlanılmıştır. Folium Theae'nin oda koşullarında civa çeliğiüzerindeki inhibitör etkinliği saptanmaya çalışılmış ve tüm çözelti ortamlarında,FT'nin inhibitör özelliği gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the inhibition effects of Folium Theae ( FT )on the corrosionbehaviour of Hg steel electrode was investigated in chloride and sulphate [ HCl,NaCl ( pH â 6 ), H2SO4 ve Na2SO4 ( pH â 6) ] at different pH and differentquantities ( 0, 125 ml, 250 ml ). The corrosion potentials of Hg steel electrode weredetermined and the current-potential curves, Nyquist diyagrams of the Hg steelelectrode were obtained in conditions of containing and non-containing FoliumTheae in chloride and sulphate solutions. The three-electrode tecnique was used forthe all experiments. All the experiments were done under the room conditions.Folium Theae exhibits an inhibition effect in chloride and sulphate solutions.