Çukurova koşullarında Lesquerella fendleri hatlarında farklı ekim sıklıklarının verim ve kaliteye etkisi
The effects of the different row spacings on the yield and quality of Lesquerella fendleri under the Çukurova conditions
- Tez No: 198088
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZEN TANSI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Lesquerella fendleri, ekim sıklığı, verim, kaliteI
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİÇUKUROVA KOŞULLARINDA Lesquerella fendleri HATLARINDA FARKLIEKİM SIKLIKLARININ VERİM VE KALİTEYE ETKİSİSevgi Yasemin KARANÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTARLA BİTKİLERİ ANA BİLİM DALIDanışman: Prof.Dr.Sezen TANSIYıl...........: 2005, Sayfa: 55Jüri..........: Prof.Dr. Sezen TANSI: Prof.Dr. Halis ARIOĞLU: Prof.Dr. Sevgi PAYDAŞBu araştırma, Çukurova koşullarında 2004-2005 vejetasyon dönemindeLesquerella fendleri'de farklı ekim sıklıklarının verim ve kaliteye etkisini sağlamakamacıyla yürütülmüştür. Deneme Tesadüf Blokları deneme desenine göre 3tekrarlamalı olarak düzenlenmiştir. Ekim sıklıkları 20 x 20 ve 40 x 40 cm olarakbelirlenmiştir.Bu çalışma da, Lesquerella fendleri'nin bitki boyu, dal sayısı, çiçek salkımuzunluğu, bir salkımdaki kapsül sayısı, bir bitkideki kapsül sayısı, bir kapsüldekitohum sayısı, bir bitkideki kapsül ağırlığı, bir bitkideki tohum verimi, bin daneağırlığı, tohum verimi ve yağ oranı belirlenmiştir.En yüksek tohum verimi (22.08 kg/da) sonbahar ekiminde 20 x 20 cmsıklıktan elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMsc. THESISTHE EFFECTS OF THE DIFFERENT ROW SPACINGS ON THE YIELDAND QUALITY OF Lesquerella fendleri UNDER THE ÇUKUROVACONDITIONSSevgi Yasemin KARANDEPARTMENT OF FIELD CROPSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Prof.Dr.Sezen TANSIYear : 2005, Sayfa: 55Jury : Prof.Dr. Sezen TANSI: Prof.Dr. Halis ARIOĞLU: Prof.Dr. Sevgi PAYDAŞThis study was conducted to determine effects of the different row spacingson the yield, yield components and quality of Lesquerella fendleri under theecological conditions of Çukurova during 2004 and 2005 growing years. Theexperiment was arranged in randomized plot design three replications. Row spacingsare 20 x 20 and 40 x 40 cm.In this study, plant height, number of branch, length of flower spike,capsule numbers per spike, capsule number per plant, seed numbers per capsule,capsule weight per plant, seed yield per plant, thousands of seed weight, seed yieldand oil rate of Lesquerella fendleri were determined.Optimum yield (22.08 kg/da) was obtained in autumn sowing with 20 x 20cm raw spacing.Key Words : Lesquerella fendleri, Row Spacing, Yield, QualityII