Gebelik sürecindeki migrenli hastalarda EEG sinyallerinin incelenmesi
In migraine patients during pregnancy examining of EEG signals
  1. Tez No: 256436
  2. Yazar: MUSTAFA ŞEKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT TOKMAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: EEG, Welch, Modified Covariance, EEG, Welch, Modified Covariance
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Migren en yaygın olarak bilinen bir başağrısı çeşididir ve başta epilepsi olmak üzere bazı beyin hastalıklarının başlangıcı olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, migren tanısı konmuş, gebelik sürecindeki migrenli hastalar ve sağlıklı kişilerden alınan Elektroensefalogram (EEG) işaretleri, spektral analiz yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Migrenli hastalarda ve migren tanısı konulmuş gebelik sürecindeki kişilerde, EEG işaretlerin incelenmesi gerçekleştirilerek migren tanısının tespit edilip edilemeyeceği ve gebelik sürecinde migrenli kişilerde EEG sinyallerinde ne gibi bir değişim olduğu autoregressive (AR) model parametreleri ile belirlenmeye çalışılmıştır. Burada, parametrik yöntemlerden Modified covariance metodu ve parametrik olmayan yöntemlerden Welch metodu kullanılarak analiz edilmiş ve karşılaştırılmıştır. Her iki metoda ilişkin sonuçlar birlikte değerlendirildiğinde, Modified Covariance metodu ile elde edilen sonuçların daha yüksek ayırt edici özelliğe sahip olduğu ve daha belirleyici olduğu görülmektedir. EEG işaretlerinin istatistiksel analiz sonuçları değerlendirildiğinde, sağlıklı bireyler ile gebelik sürecinde bulunan migrenli hastaların EEG analizleri birbirine yakın özellikler göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Migraine is one of the most common headache and It is thought that it may be starter of brain illnesses as to be epilepsi at first. In this study, migraine symtom was told and the electroencefalogram indicators taken from patients with migraine and healthy people during pregnant were evaluated with spectral analysis method. By examining EEG indicators at patients with migraine and people with migaine sypmptom duyring pregnant, It is tried to determine if migraine symptom is determined or not and what kind of change will be at people during pregnant. There were analyized with Modified Covariance from parametric methods and Welch method from non parametric methods and they were compared. When the results of two methods are evaluated, It is oveserved that the results with Modified Covarience method are more diversion and determiner. When the statistical analysis results of EEG indicators are evaluated, It is observed that EEG analysis of healhty people and patients with migraine during pregnant have similar features.