Fenthion içeren ortamda BSO ve NAC'nın Oreochromis niloticusda beyin dokusunda glutatyon metabolizması, lipid peroksidasyonu ve asetilkolinesteraz aktivitesine etkileri
Effects of BSO and NAC on glutathione metabolism, lipid peroxidation, and acentylcholinesterase activity in the brain of fenthion exposed Oreochromis niloticus
  1. Tez No: 198121
  2. Yazar: PETEK PİNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN ÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyoloji, Zooloji, Biochemistry, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Balık, Fenthion, N-asetilsistein, Bütiyonin sülfoksimin, GlutatyonI, Fish, Fenthion, N-acetylcysteine, Buthionine sulfoximine, GlutathioneII
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİFENTHİON İÇEREN ORTAMDA BSO ve NAC'nin Oreochromis niloticus'daBEYİN DOKUSUNDA GLUTATYON METABOLİZMASI, LİPİDPEROKSİDASYONU ve ASETİLKOLİNESTERAZ AKTİVİTESİNEETKİLERİPetek PİNERÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜBİYOLOJİ ANABİLİM DALIDanışman: Prof. Dr. Nevin ÜNERYıl : 2005, Sayfa: 112Jüri : Prof. Dr. Nevin ÜNER: Prof. Dr. Cahit ERDEM: Doç. Dr. Bedii CİCİKBu çalışmanın amacı juvenil Oreochromis niloticus'da beyin dokusundaorganofosforlu insektisid fenthion içeren ortamda GSH sentezi inhibitörü bütiyoninsülfoksimin (BSO) (50 mg/kg) ve antioksidant ve GSH öncüsü N-asetilsisteinin (NAC) (100mg/kg) intraperitonal dozlarının tek başına ve birlikte uygulanmalarının GSH ve GSH ileilişkili enzimlere, lipid peroksidasyonuna ve AChE enzim aktivitesine etkilerinibelirlemektir. Bu amaçla 24, 48 ve 96 saat süreyle bu bileşiklerin GSH sistemine etkilerinibelirlemek üzere GSH ve GSSG miktarları ile GSH/GSSG oranı, GPx, GR, GST, γ-GT ve γ-GCS enzim aktiviteleri, lipid peroksidasyonuna etkilerini belirlemek üzere MDA miktarı venörotoksik etkilerini belirlemek üzere AChE enzim aktivitesi spektrofotometrik yöntemlerlearaştırılmıştır. Uygulanan %20 LC50 fenthion derişimi (0.45 ppm) APHA protokolüne göreyürütülen LC50 çalışması ile belirlenmiştir. Ayrıca çalışılan parametrelerdeki değişimler 24,48 ve 96 saat süreli depurasyon uygulamaları ile incelenmiştir.Fenthion etki sürecinde GSSG miktarında, GSH/GSSG oranında ve GPx aktivitesindeartışa neden olmuştur. BSO etkisinde fenthion GSH miktarını, GSH/GSSG oranını ve GRaktivitesini azaltmış, GSSG miktarı ile GPx ve γ-GT aktivitelerini arttırmıştır. Yüksek dozdaNAC, fenthion etkisinde GSH miktarının ve GPx aktivitesinin azalmasına, GSH/GSSG oranıile GST aktivitesinin ise artmasına neden olmuştur. Lipid peroksidasyonunda kontrole görebir değişim hiç bir grupta gözlenmemiştir. Tüm fenthion uygulamaları AChE aktivitesiniazaltmıştır. BSO ve NAC uygulaması AChE aktivitesinde artışa neden olmuştur.Bu çalışmada, fenthionun toksik etkisinde GSH ve GSH ile ilişkili enzimlerin rolaldığı belirlenmiştir. Fenthionun BSO ile birlikte uygulanmasında toksik etkide artışbelirlenmiştir. NAC'nin yüksek dozda beyinde oksidatif strese neden olduğu saptanmıştır. O.niloticus'da beyin dokusunda γ-GCS aktivitesi belirlenememiştir. BSO ve NAC'nin AChEaktivitesini arttırdığı ilk kez bu çalışma ile gösterilmiştir. Belirlenen etkilerin dört günlükdepurasyon süresinde giderilemediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISEFFECTS of BSO and NAC on GLUTATHIONE METABOLISM, LIPIDPEROXIDATION, and ACETYLCHOLINESTERASE ACTIVITY in theBRAIN of FENTHION EXPOSED Oreochromis niloticusPetek PİNERUNIVERSITY of ÇUKUROVAINSTITUTE of NATURAL and APPLIED SCIENCESDEPARTMENT of BIOLOGYSupervisor: Prof. Dr. Nevin ÜNERYear : 2005, Page: 112Jury : Prof. Dr. Nevin ÜNER: Prof. Dr. Cahit ERDEM: Assoc. Prof. Dr. Bedii CİCİKThe aim of this study was to investigate the effects of buthionine sulfoximine (BSO)(50 mg/kg), a GSH synthesis inhibitor, and N-acetylcysteine (NAC) (100 mg/kg), anantioxidant and GSH precursor, on GSH and GSH-related enzymes, lipid peroxidation andon AChE enzyme activities in the brain of organophosphate fenthion exposed juvenileOreochromis niloticus. Animals were left in fenthion solutions over 24, 48 and 96 h periodsand at end of each period GSH and GSSG levels, GSH/GSSG ratio, GPx, GR, GST, γ-GT, γ-GCS enzyme activities were determined to evaluate the effects of BSO and NAC on GSHsystem, MDA contents were determined to find out their effects on lipid peroxidation andAChE enzyme activity was determined to study their neurotoxic effects. All measurementswere carried out using spectrophotometric methods. The applied 20% LC50 fenthionconcentration (0.45 ppm) was determined through a LC50 study carried out according toAPHA norms. The same procedure was repeated after 24, 48 and 96 h depuration periods.Fenthion increased the GSH/GSSG ratio, GSSG level and GPx activity in exposureperiods. Treatment with BSO decreased the GSH/GSSG ratio, GSH levels and GR activity,while increasing GSSG levels, GPx and γ-GT activities in the brain of fenthion exposed fish.NAC, which was applied at a higher dose, decreased GSH levels and GPx activity, howeverelevated GSH/GSSG ratio and GST activity. No lipid peroxidation was observed in anyexperimental group compared with the controls. AChE activities showed a decrease in allfenthion treated fish. BSO and NAC were elevated AChE activity.Glutathione and GSH-related enzymes had a role in fenthion toxicity. Fenthion withBSO application increased the toxic effects. NAC caused oxidative stress in its presentconcentration. γ-GCS activity could not be determined in the brain of O. niloticus. It wasfirst shown by the present study that BSO and NAC increase the AChE activity in brain.Four depuration days were not found sufficient for the elimination of determined effects inbrain.