Ceyhan (Adana) dolayı yapı taşı potansiyelinin değerlendirilmesi
Assessment of construction stone-rock block potential in Ceyhan (Adana) area
- Tez No: 198122
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALTAY ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ceyhan, anroşman, bazalt, kireçtaşı, kaya bloğu.I, Ceyhan, armourstone, bazalt, limestone, rock blocks.II
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİCEYHAN (ADANA) DOLAYI YAPI TAŞI POTANSİYELİNİNDEĞERLENDİRİLMESİGaye SEVDİNLİÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜJEOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALIDanışman : Yrd.Doç.Dr. Altay ACARYıl: 2005, Sayfa: 134Jüri : Yrd.Doç.Dr. Altay ACARProf. Dr. Aziz ERTUNÇDoç.Dr. Suphi URALBu araştırmada Ceyhan (Adana) bölgesindeki yapı taşı blok potansiyelitartışılırken buna yönelik olarak Bakü-Tiflis-Ceyhan Deniz Terminali'nde anroşmanolarak kullanımları değerlendirilmektedir. Bazalt ve kireçtaşları değerlendirme içinseçilmiştir. Bu amaç için, laboratuar deneyleri yapılarak, anroşman olarakkullanılacak kayaçların fiziksel ve mekanik özellikleri tanımlanmıştır. Bununyanısıra bu tip kayaçların farklı çevresel koşullardaki davranışı belirlenmeyeçalışılmıştır. Sonuçlar daha sonra şartnamelerle karşılaştırılarak uzun dönemlistabilite ve en uygun kayaç kullanımı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMs.C. THESISASSESSMENT OF CONSTRUCTION STONE-ROCK BLOCK POTENTIALIN CEYHAN (ADANA) AREAGaye SEVDİNLİDEPARTMENT OF GEOLOGICAL ENGINEERINGINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF ÇUKUROVASupervisor : Assis.Prof.Dr.Altay ACARYear : 2005, Pages: 134Jury : Assis. Prof. Dr. Altay ACARProf. Dr. Aziz ERTUNÇAssoc. Prof. Dr. Suphi URALThis investigation discusses the engineering geological investigations carriedout to assess the quality for the assessment of construction rock block potential inCeyhan (Adana) area and their potential armourstone to be used for the Bakü-Tiflis-Ceyhan Marine Terminal as rubble-mound breakwater. Bazalts and limestones wereselected for the assessment. For this purpose, several laboratory tests were conductedto determine the physical and mechanical properties of the armourstone and tounderstand the behaviour of the armourstone under different environmentalconditions. The findings were then correlated with specifications in order to assesstheir long-term durability and to select most suitable rock units.