Korykos'ta bulunan su kanalları ve terasların incelenmesi üzerine bir çalışma
A study on researching water channels and terraces at Korykos
- Tez No: 198130
- Danışmanlar: PROF.DR. İLHAMİ YEĞİNGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeometri, Archaeometry
- Anahtar Kelimeler: Korykos, Arkeoloji, Uzaktan Algılama, Coğrafi Bilgi Sistemi, Su KanalıI, Korykos, Archaeology, Remote Sensing, Geographical InformationSystem, water channelII
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZYÜKSEK L SANS TEZKORYKOS'TA BULUNAN SU KANALI VE TERASLARINNCELENMES ÜZER NE B R ÇALIŞMA.Ozan ARTUNÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜARKEOMETR ANAB L M DALIDanışman : Prof. Dr. lhami YEĞ NG LYıl: 2005 Sayfa:85Juri : Prof. Dr. lhami YEĞ NG LProf. Dr. Selim KAPURProf. Dr. Vedat PEŞTEMALCBu çalışmada Korykos arkeolojik yerleşim alanında bulunan su kanalı veteraslar uydu görüntüleri ve Coğrafi Bilgi sistemi (CBS) kullanılarakincelenmiştir.Bulunan sonuçlar günümüz yapılarıyla karşılaştırılmıştır.Bu amaçla1975 tarihli hava fotoğrafları, 1976, 1987, 1989 tarihli haritalar, 2000 yılıLANDSAT 7 uydu görüntüleri, arazi çalışmaları, ve yazılı kaynak taraması sonucuelde edilen tarihi ve güncel veriler coğrafi bilgi sistemi kullanarak bir arayagetirilmiştir.Antik döneme ait kanalın eğimi, yapılan arazi çalışmalarından sonrahesaplanarak kanalın debi ve akış hızı bulunmuştur.Antik döneme ait terasların,mevcut durumu, arazi üzerindeki konumu, kapladığı toplam alan, uydu görüntüsününincelenmesiyle tespit edilmiştir.Bu bilgiler CBS altında toplanarak kolay ulaşılmasısağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISA STUDY ON RESEARCHING WATER CHANNELS AND TERRACES ATKORYKOSOzan ARTUNUNIVERSITY OF ÇUKUROVAINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESDEPARTMENT OF ARCHAEOMETRYSupervisor: Prof. Dr. lhami YEĞ NG LYear: 2005 Pages: 85Jury : Prof. Dr. lhami YEĞ NG LProf. Dr. Selim KAPURProf. Dr. Vedat PEŞTEMALCIIn this study water channels and terraces at Korykos ArchaeologicalSettlement were studied and compared with the present structure.Data obtained fromaerial photos dated 1975, topographical maps of 1976, 1987, 1989 and LANDSAT 7satellite images dated 21.01.2000 and 28.01.2000 have been used. All the dataincluding ground truth have been represented as different layers under GIS.Flow rate and flow velocity have been determined by calculating the slope ofthe ancient channels. Present situation; location and the total area of the ancientterraces have been obtained by using the satellite image. Then all data have beencombined under GIS.