Ankara koşullarında farklı ekim makineleri ile değişik bitki sıklıklarında ekilen ve merdane uygulanan arpada verim ve verim öğeleri
Determination of the effect sowing densities, seed drill types and roller application on yield and yield components of barley crop in Ankara conditions
- Tez No: 198155
- Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF KIRTOK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arpa, Ekim Makinesi, Merdane Uygulaması, EkimSıklığı, Verim ve Verim Unsurları, Barley, Seed Drill, Roller Application, Sowing Rate, Yield andYield Components
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZDOKTORA TEZANKARA KOŞULLARINDA FARKLI EK M MAK NELER ile DEĞ Ş KB TK SIKLIKLARINDA EK LEN ve MERDANE UYGULANAN ARPADAVER M ve VER M ÖĞELERFatma KAYAÇET NÇUKUROVA ÜN VERS TESFEN B L MLER ENST TÜSÜTARLA B TK LER ANAB L M DALIDanışman : Prof. Dr. Yusuf KIRTOKYıl : 2006, Sayfa: 165Jury : Prof. Dr. Yusuf KIRTOKProf. Dr. Ahmet Can ÜLGERProf. Dr. Cemalettin Yaşar Ç FTÇProf. Dr. Tacettin YAĞBASANLARProf. Dr. Sadrettin KARAALTINBu araştırma, Ankara koşullarında 2004 ve 2005 yıllarında, farklı ekimmakineleri ile değişik bitki sıklıklarında ekilen ve merdane uygulanan arpa bitkisindeverim ve verim unsurları üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Çalışma, TARM-92 iki sıralı arpa çeşidinde, üç farklı ekim makinesi (pinomatik,normal ve baskılı), iki farklı merdane uygulaması (ekimden sonra merdane çekilmişve çekilmemiş uygulama) ve altı farklı ekim sıklığı (175 tane/m2=8.3 kg/da, 300tane/m2=14.3 kg/da, 425 tane/m2=20.2 kg/da, 550 tane/m2=26.1 kg/da, 675tane/m2=32.1 kg/da ve 800 tane/m2=38.0 kg/da) kullanılarak; bölünen bölünmüşparseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür.Araştırma sonuçlarına göre; ekim makinelerinin ve merdane uygulamasınınbitkide kardeş sayısı, metrekaredeki başak sayısı, başak boyu, başaktaki tane sayısı,başak tane verimi, biyolojik verim, tane verimi, hasat indeksi, bin tane ağırlığı,hektolitre ağırlığı ve ham protein oranını etkilediği tespit edilmiştir. Artan ekimsıklığı ile başaklanma süresi kısalırken; bitkide kardeş sayısı, başak tane verimi, bintane ağırlığı, ham protein oranı ve irilik sınıfı değerleri olumsuz yönde; bitki boyu,metrekaredeki başak sayısı, biyolojik verim ve tane verimi değerleri olumlu yöndeetkilenmişlerdir. Tane verimi bakımından yılların ortalaması olarak en yüksek taneverimi değeri 476.73 kg/da ile normal ekim makinesi x 550 tane/m2 ekim sıklığıinteraksiyonunda elde edilmiştir.Bu araştırmada; TARM-92 arpa çeşidinde normal veya pinomatik ekimmakinesi ile 425-550 tane/m2 ekim sıklıklarının en uygun olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD THESISDETERMINATION of the EFFECT of SOWING DENSITIES, SEED DRILTYPES and ROLLER APPLICATION on YIELD and YIELD COMPONENTSof BARLEY CROP in ANKARA CONDITIONSFatma KAYAÇET NDEPARTMENT OF FIELD CROPSINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCESUNIVERSITY OF CUKUROVASupervisor: Prof. Dr. Yusuf KIRTOKYear : 2006, Page: 165Jury : Prof. Dr. Yusuf KIRTOKProf. Dr. Ahmet Can ÜLGERProf. Dr. Cemalettin Yaşar Ç FTÇProf. Dr. Tacettin YAĞBASANLARProf. Dr. Sadrettin KARAALTINThis study was carried out in dryland condition of Ankara province todetermine the effect of various sowing densities achieved by means of different typesof seed drills as well as roller application on yield and yield components of barleycrop. Plant material was TARM-92, which is a 2 row variety of barley. Threedifferent types of drills (pneumatic, ordinary and roller wheel), two roller application(roller after sowing and without roller) and six sowing rates (175 seeds/m2=8.3kg/da, 300 seeds/m2=14.3 kg/da, 425 seeds/m2=20.2 kg/da, 550 seeds/m2=26.1 kg/da,675 seeds/m2=32.1 kg/da and 800 seeds/m2=38.0 kg/da) were used. Experiment wasdesigned in a split split plot design with 3 replications.According to results of the experiment, seed drill types and roller applicationsignificantly effected number of tillers per plant, number of spikes per m2, spikelength, number of kernels per spike, kernel yields per spike, total yield, grain yield,harvest index, 1000 seed weight, hectoliter weight and crude protein rate. Whileincreasing sowing rates reduced heading time; number of tillers per plant, kernelyield per plant, kernel yield of spikes, 1000 seed weight, crude protein rate andkernel volumes reduced; and plant height, number of spikes per m2, total yield andgrain yield increased significantly. Highest yield was obtained from ordinary drill x550 seeds/m2 sowing rate interactions in both of the years with 476.73 kg/da.It was determined that sowing rate of 425-550 seeds/m2 with ordinary orpynomathic drill together was the best practice for TARM-92 barley variety.