Cross metodu ile içme suyu dağıtımı sistem çözümünde uygun göz alanının araştırılması
Analysing appropriate loop area for drinking water distribution system solution utilizing cross method
- Tez No: 198178
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN TOZLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Drinking Water Distribution Systems, Cross Method, Hydronet Software
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZETTürkiye son yıllarda endüstri, ticaret, turizm ve ulaşım gibi alanlarda büyükgelişmeler göstermesinin yanında hızlı bir kentleşme sürecine girmiştir. Kentleşmesüreciyle birlikte belediyelerde büyük altyapı problemleri ortaya çıkmıştır. Kentlerin sutemini ve tasfiyesine olan ihtiyacının artmış olması, eskiye nazaran Çevre Mühendisliğikonusunda, daha etraflı fikirlerin geliştirilip tatbik edilmesini gerektirmektedir.Türkiye gibi gelişmekte olan ve ekonominin çok büyük önem arzettiğiülkelerdeki mühendislik uygulamalarında; bilgi iletişim teknolojileri en etkin olarakkullanılmalı ve uygulamalardaki verimlilik üst düzeylere çekilmelidir. Verimliliğiartırabilmek için mühendislik problemleri; bilimsel yöntemlerle ekonomik, estetik vegüvenlik açısından incelenerek, problemlerin yapılabilecek olan optimum çözümleriortaya konulmalıdır.Yapılan çalışmada nşaat Mühendisliği' nin problemlerinden olan içmesuyudağıtım sistemlerinin Cross Metodu' yla çözümünde uygun göz alanının araştırılmasıyapılmaktadır. Şebekelerde seçilebilecek olan göz alanları farklı senaryolar ileHydronet Programına aktarılıp, kentin içmesuyu şebekesi için herbir senaryonunboyutlandırılması sonucunda elde edilen borular ve bu boruların maliyetleriaraştırılmaktadır. Çalışmada, göz alanlarının küçüldükçe şebekelerdeki borumaliyetlerinin nasıl değiştiği de tartışılmaktadır.Anahtar Kelimeler : çmesuyu Dağıtım Sistemleri, Cross Metodu, Hydronet Programı
Özet (Çeviri)
ABSTRACTBesides rapid changes in industry, trade, tourism and transportation, Turkey hasalso gone trough a rapid urbanization process lately. As a result of this urbanizationprocess, important infrastructure problems have occurred, especially in big cities. Theincreasing need for water supplies and discharge operations make it necessary todevelop new theories and solutions in Environmental Engineering.In engineering applications in the developing countries, including Turkey, whereeconomical matters are of great importance, information and communicationtechnologies should be used most efficiently. Problems in engineering applicationsmust be examined by means of economy, aesthetic and security using scientificmethods. Thus, optimum solutions can be put forward.In this study, appropriate loop areas are determined for dimensioning drinkingwater distrubition systems utilizing Cross Method. Probable loop dimensions in thewater network are transferred to Hydronet software depending on different scenarios,and for each scenario pipes and pipe costs for urban water network are examined. Thisstudy also discusses the relation between loop area dimensions and pipe costs in waternetwork.