Eskişehir ve çevresinde tarım alanlarında görülen tarla yabancı otlarının floristik açıdan incelenmesi
The study of the wild plants in agricultural area: In and around the Eskişehir on the floristic point of view
- Tez No: 198181
- Danışmanlar: PROF.DR. SÜLEYMAN TOKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Ziraat, Biology, Botany, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Flora, Tarla Yabancı otu, Eskişehir, Flora, Wild Plant, Eskişehir
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
IVÖZETBu çalışma Eskişehir ili ve çevresinin bazı tarım alanlarındaki yabancı ot florasıüzerinde gerçekleştirilmiştir. 2003-2004 yılları arasında yapılan bu çalışma sonucundaincelenen tarım alanlarında 43 familya ve 176 cinse ait 335 tür ve türaltı takson tespitedilmiştir.Çalışma alanında tesbit edilmiş olan türlerin 34'ü endemik olup bunların toplamtür sayısına oranı % 10,14'dür. Bu 335 tür ve türaltı taksonun 63'ü (% 18,8) ran-Turan,14'ü (% 4,2) Akdeniz, 10'u (% 3) Doğu Akdeniz, 21'i (% 6,3) Avrupa-Sibirya ve 3'ü (%0,9) Karadeniz fitocoğrafik bölge elementi olup 224 tür ve türaltı taksonun (% 66,8)büyük çoğunluğu çok bölgeli, kozmopolit bitkiler, çok azı ise fitocoğrafik bölgesibilinmeyen taksonlardır.Araştırma bölgesinde tespit edilmiş olan bu bitkilerin hepsi Kapalı TohumluBitkiler (Angiospermae) olup bunların 298'i Çift Çenekli Bitkiler (Magnoliopsida) ve37'si Tek Çenekli Bitkiler (Liliopsida) tür ve türaltı taksonlarıdırlar.Araştırma bölgesindeki bazı tarım alanlarından saptanmış olan tür ve türaltı sayısıbakımından en zengin ilk 10 familya sırasıyla ile Asteraceae (59), Fabaceae (30),Poaceae (26 ), Brassicaceae (22 ), Lamiaceae (17), Apiaceae ve Boraginaceae (16),Scrophulariaceae (13), Papaveraceae ve Ranunculaceae (12), Caryophyllaceae veLiliaceae (10), Polygonaceae ve Chenopodiaceae (9)'dir.Tarla yabancı otu niteliğinde bulunan bu bitkilerin 160'ı tek yıllık (annual), 29'uiki yıllık (biennial) ve 146'sı ise çok yıllık (perennial) bitkilerdir. Perennial bitkilerin 9'urizomlu, 11'i soğanlı (bulb), 6'sı yumrulu (tuberli), 5'i kütük (stout woody stock), 4'ükök koçan (root stock), 7'si çalı ve 2'si ise stolonlu bitkilerdir.Ayrıca en fazla tür ve türaltı taksonlar içeren cinsler sırası ile Centaurea L. (9);Allium L., Anthemis L., Consolida (DC.) Gray, Polygonum L. ve Veronica L. (6);Amaranthus L., Cirsium Mill. ve Vicia L. (5); Orobanche L., Papaver L., Scabioasa L.,Achillea L., Carduus L., Verbascum L., Euphorbia L., Gallium L. ve Medicago L.(4)'dur.Diğer taraftan endemik olan bu taksonların 10'u Eskişehir için, 34'ü ise B3 karesiiçin endemik bitkilerdir.VBu çalışmada belirlenmiş olan bitkilerden 95'i Eskişehir için, 50'si ise B3 karesiiçin yeni kayıt niteliğindedirler.Bu çalışmada incelenen tarım alanlarında tespit edilmiş olan tarla yabancıotlarından, 112'si şeker pancarı (Beta vulgaris L. provar. altissima (Doll) Helm.), 208'ibuğday (Triticum sativum L.), 34'ü nohut (Cicer arietinum L.), 46'sı arpa (Hordeumvulgare L.), 36'sı domates (Lycopersicum esculentum Miller), 22'si yulaf (Avena sativaL.), 13'ü lahana (Brassica oleracea L. var. oleracea L.), 12'si biber (Capsicum annuumL.), 19'u mısır (Zea mays L. ) ve 36'sı kabak (Cucurbita pepo L.) tır.
Özet (Çeviri)
VIABSTRACTThis study was carried out in the agricultural areas of Eskişehir and environs.Research conducted over a period of two (2003-2004) years determined that there are 335species and susp. taxon belonging to 43 families and 176 genera.The number of endemic species found in the area is 34, which corresponds to %10,14 of the total number of species. Of the 335 species and susp. taxa of flora 63 (%18,8) are ran-Turanian, 14 (% 4,2) are Mediterranean, 10 (% 3) are East Mediterranean,21 (% 6,3) are Euro-Siberian and 3 (% 0,9) are Euxin phytopgeographic area elements.The remaning 224 species (% 66,8) could either be found in more than one area, or theirphytopgeographic area is unknown.All of the 335 species belong to Spermatophyta divison and Angiospermaesubdivision. 298 species and susp. taxon of Angiospermae belong to subclassDicotyledonae, whereas remaning 37 species and susp. taxon belong to the subclassMonocotyledonae in the studied area.The greatest families on the basis of species diversity are Asteraceae (59),Fabaceae (30), Poaceae (26), Brassicaceae (22), Lamiaceae (17), Apiaceae (16) andBoraginaceae (16), Scrophulariaceae (13), Papaveraceae and Ranunculaceae (12),Caryophyllaceae and Liliaceae (10), Polygonaceae and Chenopodiaceae (9).The status of the agricultural wild plants of 160 are annual, 29 are biannual and164 are perennial. 9 of the perennial plants are with rhizome, 11 are with bulb, 6 are withtuberous, 5 are with stout woody stock, 4 are with root stock, 7 are scrup and 2 are withstolon.Likewise, the greatest genera on the basis of the species and susp. taxa diversityare Centaurea L. (9) Allium L., Anthemis L., Consolida (DC.) Gray, Polygonum L. veVeronica L. (6), Amaranthus L., Cirsium Mill. ve Vicia L. (5), and Orobanche L.,Papaver L., Scabioasa L., Achillea L., Carduus L., Verbascum L., Euphorbia L.,Gallium L., Medicago L. (4).On the other hand, 10 of the endemic taxa are endemic for Eskişehir, 34 areendemic for B3 square.In this study 95 of the determined plants are new record for Eskişehir, 50 are forB3 square.VII112 of the agricultural wild plants which are determined in the studied agriculturalfields from sugar beet, (Beta vulgaris L. provar. altissima (Doll) Helm.) 208 are fromwheat (Triticum sativum L.), 34 are from chickpea (Cicer arietinum L.), 46 are frombarley (Hordeum vulgare L.), 36 are from tomatoes (Lycopersicum esculentum Miller),22 are from oats (Avena sativa L), 13 are from cabbage (Brassica oleracea L. var.oleracea L.), 12 are from papper (Capsicum annuum L.), 19 are from corn (Zea mays L.),36 are from pumpkin (Cucurbita pepo L.).