Dövme amaçlı üretilen mikroalaşım çeliklerinde dövme ve farklı soğuma şartlarının mikroyapı ve mekanik özelliklere etkisi
The effect of forging and different cooling condition on microstructure and mechanical properties of microalloyed forging steels
  1. Tez No: 198207
  2. Yazar: ABDULLAH ÇAPAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroalaşımlı çelikler, mikroalaşım elementleri, soğutma hızı, mekanik özelikler, Microalloyed steels, microalloyed elements, heat treatments, mechanicalProperties
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metal Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZETBilim Uzmanlığı TeziDÖVME AMAÇLI ÜRET LEN M KROALAŞIM ÇEL KLER NDE DÖVME VEFARKLI SOĞUMA ŞARTLARININ M KROYAPI VE MEKAN K ÖZELL KLEREETK SAbdullah ÇAPARZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMetal Eğitimi Ana Bilim DalıTez Danışmanı: Doç. Dr. Süleyman GÜNDÜZHaziran 2005, 82 sayfaDövme amaçlı üretilen karbonlu mikroalaşım çelikleri, rot başı gibi otomotiv parçalarınınüretiminde kullanılmaktadır. Bu çalışmada 1100˚C'de 30 dakika östenitleme işlemiyapıldıktan sonra dövülen ve ardından kumda, havada ve suda soğutulan orta karbonlu Al veV-Al mikroalaşım çeliklerinin mikroyapı ve mekanik özellik ilişkisi araştırılmıştır. Eldeedilen sonuçlara göre dövme işlemi yapıldıktan sonra havada soğutulan Al ve V-Almikroalaşım çeliklerinin akma ve çekme dayanımı artarken % uzama değerlerinde bir düşmeolmadığı görülmüştür. Bunun nedeni çeliklerin havada soğumadan sonra küçük taneli yapıyave daha yüksek perlit ve çökelti sertleşmesine sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca,orta karbonlu V-Al mikroalaşım çeliği aynı dövme ve soğuma şartlarında Al mikroalaşımçeliğine nazaran daha yüksek akma ve çekme dayanımı gösterirken tokluklarında bir düşmegörülmemiştir.ÖZET (devam ediyor)
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisTHE EFFECT OF FORGING AND DIFFERENT COOLING CODITION ONMICROSTRUCTURE AND MECHANICAL PROPERTIES OF MICROALLOYEDFORGING STEELSAbdullah ÇAPARZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Metal EducationThesis Advisor: Assoc. Prof. Süleyman GÜNDÜZJune 2005, 82 pagesMedium carbon microalloyed forging steels are used in several automotive components suchas connection rods. In the present work the relationship between structure-mechanicalproperties of medium carbon Al and V-Al microalloyed steel, forged after austenitisation at1100˚C for 30 minutes and subsequently cooled either in sand, air or water were investigated.The results indicated that higher strength combined with adequate elongation to fracture canbe achieved in Al and V-Al microalloyed stels by forging followed by air cooling. Thisstrength and elongation to fracture obtained is due to finer grain sizes and the larger pearliteand/or precipitation contributions. In addition, under similar forging and cooling coditions theV-Al containing microalloy steel leads to beter strength/toughness combination compared toAl steel.