Laminasyonlu ahşap kirişlerin çeşitli yapılarda kullanımı
Investigation on laminated timbers used in various structure
- Tez No: 198225
- Danışmanlar: PROF.DR. SELMAN KARAYILMAZLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Laminasyon, Ahşap Kiriş
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZETYüksek Mühendislik TeziLAM NASYONLU AHŞAP K R ŞLER NÇEŞ TL YAPILARDA KULLANIMIAyşe ATMACAZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüOrman Endüstri Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof. Dr. Selman KARAYILMAZLAREylül 2005, 63 SayfaKolay işlenmesi, ısı ve sese karşı yalıtkan olması, doğal yapısından kaynaklanan tekstür,renk ve estetik özellikleri nedeniyle ağaç malzemeye karşı talep her geçen gün artmaktadır.Bu talebin karşılanabilmesi için ormanların bilimsel esaslara uyularak işletilmesi ve kesilenağaçların verimli kullanılması gerekmektedir.Araştırmada Türkiye de ağaç işleri endüstrisinde yeni kullanılmaya başlanan laminasyonluahşap kirişlerin çeşitli yapılarda kullanılması incelenmiş ve laminasyonlu ahşap kirişlerinyapıların yapımına ne gibi kolaylıklar sağladığı araştırılmıştır.Laminasyon tekniği, laminasyon sisteminin faydaları ve sakıncaları bölüm birdeanlatılmıştır. Laminasyon sisteminde kullanılan ağaç türleri, makineler ve tutkallarda ikincibölümde yer almaktadır. Üçüncü bölümde laminasyonlu ahşap kirişlerin nerelerdekullanıldığı açıklanmıştır, dördüncü bölümde de sonuçlar sunulmuş ve öneriler yapılmıştır.iiiYapılan araştırmalar sonucu, laminasyonlu ahşap kirişlerin yapılarda oldukça fazlakullanım yeri olduğu, yapıların yapımına büyük kolaylık sağladığı ortaya çıkmıştır velaminasyonlu ahşap kirişlerin Türkiye de oldukça yaygın kullanım alanı bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc.ThesisINVESTIGATION ON LAMINATED TIMBERSUSED IN VARIOUS STRUCTUREAyşe ATMACAZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Naturel and Applied SciencesDepartman of Forest Indusrty EngineeringThesis Advisor: Assoc. Prof. Selman KARAYILMAZLARSeptember 2005, 63 PagesDemand to the wooden material increases day by day, because of the esthetic and colorpreferences and the texture of its natural structure, the property of being an insulator againstto heat and sound and finally easy processing. To afford this demand the forests should haveto be run according to the scientific essentials and the trees being cut, should have to be usedefficiently.In this research; the usage of the laminated wooden timbers which have been newly started touse in the wooden work industry in Turkey on various buildings, is observed.The lamination technique, benefits and disadvantages of the lamination system are expressedin Chapter One. The machines, the glues and types of trees used in the lamination systems areexplained in Chapter Two. In Chapter Three, where used the laminated wooden timbers isexplained. In Chapter Four, the results are presented and suggestions are done.vAt the end of the researches, it is observed that laminated wooden timbers have a very largeusage effect on the buildings and it is examined that they provide a very good easiness duringthe building process. And laminated wooden timbers have a very common usage area inTurkey.Keywords : Lamination, Wooden Timber.Science Code: 502.06.01vi