Batı Karadeniz bölgesi peyzaj düzenlemelerinde kullanılan bazı doğal ve egzotik bitkiler
The exotic and native plants used in landscape design in West Black Sea region
  1. Tez No: 198224
  2. Yazar: BURÇİN EKİCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METİN SARIBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Peyzaj, Doğal bitki, Egzotik bitki, Batı Karadeniz Bölgesi, Landscape, Native plant, Exotic plant, West Black Sea Region
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
ÖZETBilim Uzmanlığı TeziBATI KARADENİZ BÖLGESİ PEYZAJ DÜZENLEMELERİNDE KULLANILANBAZI DOĞAL VE EGZOTİK BİTKİLERBurçin EKİCİZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüOrman Mühendisliği Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof. Dr. Metin SARIBAŞHaziran 2005, 221 sayfaHızlı nüfus artışı ve ekolojik temele dayanmayan planlamalar çevre sorunlarını daberaberinde getirmektedir. Bu sorunları en aza indirgemek ve kentlerin daha iyi yaşanabilirmekanlara dönüştürülmesini sağlamak amacıyla çevre düzenlemelerine ağırlık verilip yeniyeşil dokular oluşturulmaya çalışılmaktadır.Bu araştırma ile Batı Karadeniz Bölgesi peyzaj düzenlemelerinde kullanılan bitki materyalitespit edilmiştir. Çalışmada toplam 195 bitki taksonu saptanmıştır. Bunlardan 47'si 26familyaya ait 44 cins ve 7 alt tür düzeyinde doğal bitki, 148'i ise 65 familyaya ait 129 cins,5 varyete, 46 kültivar düzeyinde egzotik bitkidir. Doğal bitkilerin 4'ü, egzotik bitkilerin 5'imonokotiledon sınıfındandır.1ÖZET (devam ediyor)Ayrıca bu çalışma ile araştırma alanlarında saptanan bitki materyalinin bitkisel tasarımyönünden analizi yapılmış, uygulamalardaki sorunlar ortaya konmuş ve çözüm önerilerigetirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisTHE EXOTIC AND NATIVE PLANTS USED IN LANDSCAPE DESIGN INWEST BLACK SEA REGIONBurçin EKİCİZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Forest EngeneeringThesis Advisor: Prof. Dr. Metin SARIBAŞJune 2005, 221 pagesRapid population increase and plannings without any ecological background are bringing theenvironmental problems. To decrease these problems and make cities to live comfortable,new green areas and landscape plannings are trying to be form.In this study, plant materials used in landscape plans in West Black Sea Region weredetermined. 195 plant taxons were found. From these 47 of them are belonging to 26 differentfamily with 44 genus and 7 subspecies native plant. However, the rest 148 plant are belongingto 65 family with 129 genus, 5 varietes and 46 cultivated exotic plant. 4 of native and 5 ofexotic plants are monocotyledones.In additional, planting designing analyses were done with regard to determined plant materialin the area. Application problems and their solutions were discussed.