Karabük ili yerleşim alanının jeolojik incelemesi ve olası yerleşim alanlarının belirlenmesi
The geological analysis of Karabük residential area and determination of possible residential areas
  1. Tez No: 198243
  2. Yazar: YILMAZ AKSOY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜLYA KESKİN ÇITIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karabük, tektonizma, jeoteknik, eğim, GPS, koordinat, heyelan, risk
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZETYüksek Mühendislik TeziKARABÜK İLİ YERLEŞİM ALANININ JEOLOJİK İNCELEMESİ VE OLASIYERLEŞİM ALANLARININ BELİRLENMESİYılmaz AKSOYZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüJeoloji Mühendisliği Ana Bilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Hülya KESKİN ÇITIROĞLUEkim 2005, 105 sayfa.Bu tez çalışmasında Karabük İl merkezinde mevcut yerleşim alanı olarak kullanılan ve olasıyerleşim alanı olarak düşünülebilecek yerler jeolojik ve jeoteknik olarak incelenmiş veyerleşilebilirlik açısından gruplara ayrılarak çeşitli önerilerde bulunulmuştur.Bu kapsamda literatür taraması yapılarak bölgenin genel jeolojisi, jeolojik geçmişi hakkındabilgi edinilmiş ve daha önceden değişik araştırmacılar tarafından yapılan çalışmalardaki farklıisimlendirmeler sadeleştirilmiştir. Oldukça yaygın tektonizma geçiren yörede tektonik yapıincelenerek aktif ve aktif olmayan fay yapıları hakkında bilgi verilmiştir. Halen aktif olup tümülkede deprem kaynağı olma özelliğini devam ettiren ve çalışma alanı güneyinde Karabük İlsınırları içerisinde Eskipazar İlçesi İsmetpaşa Mevkiinden geçen Kuzey Anadolu Fayı veetkileri hakkında bilgi verilmiştir.Karadeniz genelinde olduğu gibi topografik yapısı oldukça engebeli olan ve bu yüzden kentgelişimi oldukça sınırlanmış olan çalışma alanında eğim değerlendirmesi yapılmıştır.ÖZET (devam ediyor)Daha önceden 1/1000 ölçekli çok sınırlı alanda yapılan eğim haritaları tüm il merkezini içinealacak şekilde 1/25000 ölçeğinde genelleştirilmiştir.Şehrin imar planı ve afet durumu ile ilgili eski 1/1000 ölçekli çalışmalar Netcad haritalamatekniği kullanılarak 1/25000 ölçeğine dönüştürülmüş, yeni yapılan çalışmalar da GPS tekniğiile koordinatlandırılarak tek bir haritada değerlendirilmiştir.Yapılan çalışma sonucunda il merkezindeki afet alanlarının (heyelanlar ve çamur akmaları)değerlendirmesi yapılmış, geçmişte yaşanan afet durumları ve olası risklere karşı tedbir almakamacıyla yerleşime uygunluk haritası yapılmıştır. İl merkezindeki yerleşime uygun, önlemliyerleşilebilir ve uygun olamayan alanlar belirlenmiştir.Bu çalışmanın temel amacı; elde edilen veriler ışığında Karabük ili mevcut ve olası yerleşimalanları ile ilgili bilgi edinmek isteyen kişi ve kuruluşlara buranın jeolojik ve jeotekniközellikleri hakkında bilgiler sunmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisTHE GEOLOGICAL ANALYSIS OF KARABÜK RESIDENTIAL AREA ANDDETERMINATION OF POSSIBLE RESIDENTIAL AREASYılmaz AKSOYZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Geology EngineeringThesis Advisör : Yrd. Doç. Dr. Hülya KESKİN ÇITIROĞLUOctober 2005, 105 PagesIn this thesis, the residential areas and the potential residential areas have been analyzedgeologically and geotechnically. The area has been grouped according to residential abilityand several suggestions have been made.In this scope, a literature survey is made and the different terminology of the previousresearchers has been simplified. The tectonic structure of the area, which has experiencedwidespread tectonics, has been experienced and information about active and deactive faultstructures has been given. The information about the Northern Anatolian Fault, which iscurrently active and passes through Ismetpasa locality of the Eskipazar district of the Karabukcity, has been given.The slope evaluation of the work area, whose urban development has been restricted becauseof rather bad topographical structure, has been analyzed. The slope maps of theABSTRACT (Continued)area which were chartered on a 1/1000 scale previously, has been generalized to 1/25000 inorder to include whole city center.The previous 1/1000 scaled works about ground plans and natural disaster structure, havebeen transformed into 1/25000 scale by Netcad charting technique. The new works have beencoordinated by GPS technique and evaluated in a single map.According to the study, the devastated areas of the city center (landslides and mudmovements) have been evaluated and a residential suitability map has been chartered in orderto take measures for the possible risks. The area which are suitable and which are not suitablefor settlement has been determined.The main aim of this study is to give information about geologic and geotechnical structure ofthe area to people and institutions who are interested in Karabuk city residential and possibleresidential areas.Key words : Karabuk, Tectonics, geotechnical, slope, GPS, coordinate, landslide, riskScience Code : 606.04.01