Çok dişli Schiff bazları ile koordinasyon ve organometalik polimerlerin sentezi
Synthesis of coordination organometallic polymers with multidentate Schiff bases
- Tez No: 198248
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYFER MENTEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Dinükleer, Molibden, Tungsten, Poliimin, Schiff baz, Tetrakarbonil, Dinuclear, Molybdenum, Tungsten, Polyimines, Schiff base, Tetracarbonyl
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZETBilim Uzmanlığı TeziÇOK DİŞLİ SCHİFF BAZLARI İLE KOORDİNASYON VE ORGANOMETALİKPOLİMERLERİN SENTEZİSeda SEZEKZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Ayfer MENTEŞHaziran 2005, 61 sayfa.Bu çalışmada, ketonlarla (2-Asetilpiridin, 2-Benzoilpiridin) ile diprimer aminlerinkondenzasyon reaksiyonu sonucu çok dişli N-ligandları (Schiff bazları) elde edildi. Buligandların metal hekzakarbonil (M= Mo veya W) ile dinükleer metal komplekslerisentezlendi ve karekterizasyonları yapıldı.Schiff bazlarının sentezinde, monoketonlarla diaminlerin 2:1 veya 1:1 oranındakireaksiyonlarında amin gruplarının her iki ucununda iminlendiği görüldü.Ligandların ve metal komplekslerinin yapıları elementel, FT-IR, Proton-NMR, Karbon-NMR ve LC-MS teknikleri kullanılarak aydınlatıldı. 2-Asetilpiridin ile etilendiamininreaksiyonundan elde edilen N,Nâ²-bis(fenil(piridin-2-il)metilen)etan-1,2-diamin, ligandınınyapısı tek kristal X-Ray ile de aydınlatıldı .iiiÖZET (devam ediyor)Basit diketonlardan olan gliokzal ile sırasıyla etilendiamin, 1,4-fenilendiamin veya 1,6-diaminohekzanla kondenzasyon reaksiyonundan poliiminler elde edildi. Organikçözücülerde çözünen gliokzal ile etilendiaminden elde edilen poliimin, poli[GDA], veorganik çözücülerde çözünmeyen gliokzal ile 1,4-fenilendiamin veya 1,6-diaminohekzandan elde edilen, sırasıyla poli[GFDA] veya poli[GDAH] poliiminlerisentezlendi. FT-IR ile yapıları aydınlatılan poliimininlerin metal komplekslerisentezlenmeye çalışıldı ancak sadece çözünen poliiminin, poli[GDA], molibdenhekzakarbonil ile polimer-metal kompleksi elde edildi. FT-IR ile polimer metalkompleksinin yapısı aydınlatıldı.Sonuç olarak 2-Asetilpiridin, 2-Benzoilpiridin veya gliokzal ile etilendiamin, 1,4-fenilendiamin ve 1,6-diaminohekzanın kondenzasyon reaksiyonu sonucu çok dişli N-ligandları sentezlendi. Bu ligandların molibden veya tungsten hekzakarbonil iletepkimesinden dinükleer tetrakarbonil metal kompleksleri elde edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisSYNTHESIS OF COORDINATION ORGANOMETALLIC POLYMERS WİTHMULTIDENTATE SCHIFF BASESSeda SEZEKZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of ChemistryThesis Advisor: Asst. Prof. Dr. Ayfer MENTEŞJune 2005, 61 pages.In this study, multidentate N-ligands (Schiff bases) were obtained by condensation reactionof ketones (2-Acetylpyridine, 2-Benzoylpyridine) with diprimer amines. Dinuclear metalcomplexes of these ligands with metal hexacarbonyl (M= Mo or W) were synthesized andcharacterized.In the synthesis of Schiff bases, both terminal amine group were seen imined by from thereaction of monoketones with diamines in 2:1 or 1:1 ratios.The structures of these ligands and metal complexes were characterized by usingelemental, FT-IR, Proton-NMR, Carbon-NMR and LC-MS techniques. N,Nâ²-bis(1-(pyridin-2-yl)ethylidine)ethane-1,2-diamin, that was obtained by reaction of 2-acetylpyridine with ethylenediamine was also characterized by single crystal X-Raystructure.vABSTRACT (continued)Polyimines were obtained by condensation reactions of simple diketones such as glyoxalwith ethylenediamine, 1,4-phenylenediamine or 1,6-diaminohexane, respectively. Thereaction of glyoxal with ethylenediamine gave polyimines, poly[GDA], which was solublein organic solvents and poly[GFDA] or poly[GDAH] polyimines which were insolublecommon organic solvents were obtained by the reactions of glyoxal with 1,4-phenylenediamine or 1,6-diaminohexane, respectively. Polyimines which werecharacterized by FT-IR were tried to react with metal compounds however only solublepolyimines, poli[GDA], gave polymer metal complexes with molybdenum hexacarbonyl.Polymer metal complex was characterized with FT-IR.As a result, multidentate N-ligands were synthesised by condensations reactions of 2-Acetylpyridine, 2-Benzoilpyridine or glyoxal with ethylenediamine, 1,4-phenylenediamineand 1,6-hexadiamine. Dinuclear tetracarbonyl metal complexes were obtained by thereactions of molybdenum or tungsten hexacarbonyl with these ligands.