Rüzgar pompası tasarımı ve prototip imalatı
A wind pump design and prototype
  1. Tez No: 198252
  2. Yazar: KADİR GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KADI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar Pompası, Rüzgar Enerjisi, Rüzgar Türbini, Kompozit YapılıKanat, Su Pompalama, Wind Pump, Wind Energy, Wind Turbine, Composite Structured Wing, WaterPumping
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZETBilim Uzmanlığı TeziRÜZGAR POMPASI TASARIMI VE PROTOT P MALATIKadir GÜNGÖRZonguldak Karaelmas ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüMakine Eğitimi Anabilim DalıTez Danışmanı: Prof. Dr. brahim KADIMayıs 2005, 61 sayfaFosil yakıtlardaki yetersizlik, insanları daha temiz ve ucuz enerji kaynağı olan rüzgarenerjisini değerlendirmeye yönlendirmiştir. Bu çalışmada, artan su ve enerji talebine cevapverebilecek nitelikte, 6 m derinlikten 200 m yüksekliğe, 10 metreküp/saat debiyle subasabilen rüzgar pompası tasarlanmış ve imal edilmiştir. Geleneksel rüzgar pompalarındanfarklı olarak, kanatlarda hafifliği sağlamak amacıyla, kanat malzemesi olarak bir tür camelyaf takviyeli kompozit yapı kullanılmıştır.Fonksiyonelliği artırmak amacıyla, kanatların rüzgarın dalış açısına göredeğiştirilebilmesine imkan veren ve üzerinde açı cetveli bulunan kanat bağlama kelepçelerigeliştirilmiştir. Farklı stroklarda su basılabilmesine imkan veren, stroku ayarlanabilir çiftetkili silindire sahip bir çeşit emme basma tip su pompalama sistemi tasarlanmıştır. Aşırırüzgarlarda rüzgar pompasının zarar görmemesi için arka kuyruk sisteminin kendini kapalıkonumuna getirebilmesi amacıyla, kuyruk yönlendirme mekanizması geliştirilmiştir.ÖZET(devam ediyor)Son olarak ta, muhtemel şiddetli rüzgarlara karşı sistemin kendi kendini dengeleyebilmesiiçin, gerektiğinde ilave edilecek yardımcı kanat kullanımı incelenmiş ve sistem genelolarak başka bir benzer nitelikteki eksantrik rotorlu bir rüzgar pompası ile çeşitli yönlerdenkarşılaştırılmıştır. Bu çalışma, rüzgar pompası sistemlerinde düşük rüzgar hızlarından 25m/s rüzgar hızlarına kadar 10 metreküp/saat debiyle yüksek miktarlarda supompalanabilmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM. Sc. ThesisA WIND PUMP DESIGN AND PROTOTYPE MANUFACTURINGKadir GÜNGÖRZonguldak Karaelmas UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Machine EducationThesis Advisor: Prof. brahim KADIMay 2005, 61 pagesInadequacies of fossil fuels have been lead to community valuing wind energy which ismore clear and cheaper. In this study, a wind pump with the altitude discharge capacity of6 m depth to 200 m was designed and manufactured to eliminate the requirement of waterand energy which their cost are getting increased. As a different from classical pumps, toacquire light weight a kind of glass-fibre composite wing material was used.For improvement the functionality, vane fixing clamps were developed as changeable towind diving angle and an angle ruler on it. A suction pump system was designed andmanufactured to pump water with different strokes with an adjustable stroke and doubleeffective cylinder. A tail direction mechanism was developed to prevent any damagesbecause of wind and to bring itself to the closed position when strong wind.ABSTRACT (continued)Finally, in this study, using of auxiliary vane was investigated in order to self balance ofsystem against to possible strong wind -could be added to system- and generally systemwas compared from various directions with a wind pump has an eccentric rotor got similarproperties.