Çeşitli bilardo sınıflarındaki yörüngelerin incelenmesi
Investigation of trajectories in various classes of billiards
  1. Tez No: 198390
  2. Yazar: ALİ DENİZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ANDREİ RATİU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Bilardo yürü ngeleri, Cokgensel bilardo, Konveksou şË™ usbilardo, Izdüşel bilardo, Aşık bilardoc
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
üOZETDoktora Teziş şË™ ˙˙ ˙CESITLI BILARDO SINIFLARINDAKIüü ˙˙ ˙YORUNGELERIN INCELENMESI˙ ˙ALI DENIZüAnadolu UniversitesiFen Bilimleri Enstitü süuuMatematik Anabilim Dalı˙Danışman: Yard.Doş.Dr. Andrei RATIUs c2005, 75 SayfaBu tezde, şeşitli sınıflarda bilardo problemleri ele alınmış, dü zlemdecs suve uzayda bilardo parşacığının yürü ngeleri incelenmiştir. Bu amaşlacg ou s cüncelikle dü zlemsel konveks şokgenler işerisinde periyodik yürü ngelero u c c ouaraştırılmıştır.s s Cembersel dürtgen ve 2n-genler işinde, dar aşılış o c cü cü uuşgenlerdeki Fagnano yürü ngesinin benzerleri inşa edilmiştir. Uşuncüüc ou s sbülü mde dü zlemsel konveks bilardodaki sonuşlara ek olarak izdüşelou u c usbilardodaki bazı sonuşlara yer verilmiştir. Ayrıca bu bülü mde bazıc s ouüzel tipten eğri aileleri işin gradyant vektürlere güre yansıma tanım-o g c o olanarak, bu eğriler işindeki bilardo yürü ngeleri incelenmiştir. Song c ou süolarak dürdü ncü bülü mde n-boyutlu Oklidyen ve hiperbolik uzaydao u u ouaşık bilardo sınıfı ele alınarak verilen iki yünlü sonsuz engel dizisinic outakip eden yürü ngelerin varlığı kanıtlanmıştır.ou g s
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPhD. ThesisINVESTIGATION OF TRAJECTORIESIN VARIOUS CLASSES OF BILLIARDS˙ ˙ALI DENIZAnadolu UniversityGraduate School of SciencesMathematics Program˙Supervisor: Assist.Prof.Dr. Andrei RATIU2005, 75 PagesThe trajectories in various classes of plane and space billiardsare investigated. In the second chapter one is concerned with theproblem of the existence of periodical trajectories in polygonal bil-liards. Trajectories ressembling to the classical Fagnano orbit areconstructed in cyclic quadrilaterals and in 2n-gons. In the thirdchapter a series of results on trajectories in smooth convex billiardsand projective billiards are considered. Moreover a newly intro-duced family of convex billiards with bouncing law defined by twocertain gradient vector fields on the boundary are being studied inthis chapter. Finally, in the fourth chapter, the class of open bil-liards (i.e. billiards with obstacles) is considered in the Euclidean aswell as hyperbolic space, and one proves that there is a trajectoryhitting the obstacles in any given order.Keywords : Billiard trajectories, Polygonal billiards, Convex billiards,Projective billiards, Open billiards