Doğal ve modifiye doğal zeolitlerde etilen adsorpsiyonu ve bazı uygulamalar
Adsorption of ethylene on natural and modified natural zeolites and some applications
  1. Tez No: 198392
  2. Yazar: BURCU ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERTUĞRUL YÖRÜKOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Etilen, Adsorpsiyon, Doğal Zeolit, Modifiye Zeolit, Potasyum Permanganati, Ethylene, Adsorption, Natural Zeolite, Modified Zeolite, Potassium Permanganateii
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziDOĞAL ve MODİFİYE DOĞAL ZEOLİTLERDEETİLEN ADSORPSİYONU ve BAZI UYGULAMALARBurcu ERDOĞANAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüFizik Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Ertuğrul YÖRÜKOĞULLARI2005, 49 sayfaBu çalışmada, Manisa Gördes yöresine ait doğal zeolitin ısıtmalı yığınyöntemi ile 0.5 M, 1 M, 2 M'lık Na+, Li+, K+, Ca+2, Mn+2, Mg+2 iyonik formları,Bigadiç ve Sivas yöresine ait doğal zeolitlerin ise 2 M'lık K+, Na+, Ca+2 iyonikformları hazırlanmıştır.Üç ayrı yöreye ait doğal zeolitlerin ve iyonik formlarının oda sıcaklığındaetilen adsorpsiyonları gravimetrik olarak incelenmiş ve kütle değişim grafikleriçizilmiştir. Gördes yöresine ait doğal zeolitin hazırlanan altı ayrı iyonik formunun,aktif karbonun, potasyum permanganatın (KMnO4) ve sözkonusu üç yöreye aitdoğal zeolitlerin +2oC'de etilen adsorpsiyonu incelenmiş ve zamana bağlı olarakkapalı ortamdaki etilen konsantrasyonunun değişim miktarına ilişkin grafiklerçizilmiştir. Ayrıca doğal zeolitlerin IR spektrumları çekilerek etilen adsorpsiyonuincelenmiştir.Yapılan deneyler sonucunda, Balıkesir (Bigadiç) yöresine ait doğal zeolitinve hazırlanan K+, Na+, Ca+2 iyonik formlarının etilen gazını diğer modifiye zeolitlereve aktif karbona göre daha iyi adsorpladığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisADSORPTION OF ETHYLENE (C 4) ON NATURAL and MODIFIED2HNATURAL ZEOLITES and SOME APPLICATIONSBurcu ERDOĞANAnadolu UniversityGraduate School of SciencesPhysics ProgramSupervisor: Prof. Dr. Ertuğrul YÖRÜKOĞULLARI2005, 49 pagesIn this study, 0.5 M, 1 M and 2M Na+, Li+, K+, Ca+2, Mn+2 and Mg+2ionic forms of the natural zeolites obtained from Manisa Gördes, BalıkesirBigadiç and Sivas were prepared by heated Batch method.The adsorption graphs of the natural zeolites and their modified formswere plotted out by making adsorption with ethylene gas at roomtemperature. Additionally, ethylene adsorption of the obtained samples, theirionic forms, activated carbon and KMnO4 at +2oC temperature wasdetermined and those of the ethylene concentration-time graphs wereplotted out. Besides, the ethylene adsorption of the natural zeolites and theirmodified forms were examined by getting their IR spectrums.At the end of the experiments, it was determined that the naturalzeolite belonging to Balıkesir (Bigadiç) and its ionic forms adsorbed ethylenebetter than the other natural zeolites and their modified forms and activatedcarbon.