Uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak erozyon risk belirlemesine yeni bir yaklaşım, Çorum ili örneği
A new approach in determining of erosion risk with use of remote sensing and geographic information systems: Case of Çorum province
- Tez No: 198400
- Danışmanlar: PROF. DR. CAN AYDAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Jeodezi ve Fotogrametri, Ziraat, Astronomy and Space Sciences, Geodesy and Photogrammetry, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Analitik Hiyerarşik Süreç (AHP), Coğrafi BilgiSistemleri, Erozyon, Uzaktan Algılama, Analytic Hierarchical Process (AHP), Geographic InformationSystems, Erosion, Remote Sensing
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, erozyon risk belirleme yöntemlerinden CORINE veICONA incelenmiş, çok ölçütlü karar verme problemlerinin çözümündekullanılan analitik hiyerarşik süreç (AHP) ile yeni bir erozyon riskdeğerlendirme yöntemi ortaya konulmaya çalışılmıştır.Analitik hiyerarşik süreç ile belirlenen erozyon değişkenlerininağırlıkları ve yeni erozyon risk formülü, erozyon risk haritasınınoluşturulmasında kullanılmıştır. Çalışma alanı olarak Çorum ili seçilmiştir.Yeni yöntemin çalışma alanına uygulanmasında, Uzaktan Algılama veCoğrafi Bilgi Sistemleri tekniklerinden yararlanılmıştır.Sonuç erozyon risk haritası ArcGIS 9.0 ve Erdas Imagine 8.5yazılımları kullanılarak elde edilmiştir. Çalışma alanının %7'sinde çok az,%13'ünde az, %20'sinde orta, %27'sinde yüksek, %33'ünde çok yüksekdüzeyde erozyon riski belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the techniques of soil erosion risk determinationCORINE and ICONA had been examined and made efforts to display a newerosion risk assesment technique with the analytic hierarchical process(AHP) use in solution of multiple measure of value adjudication problems.The weight of soil variants that is determined with AHP and newerosion risk formula used to make up of erosion risk map. Province ofÇorum had been selected for workspace. Remote Sensing and GeographicalInformation Systems techniques had been made use of new technique to beapplied to workspace.Result erosion risk map had been gained with using the ArcGIS 9.0and Erdas Imagine 8.5 softwares. Level of erosion risk lowest at 7%, low at13%, average at 20%, high at 27% , highest at 33% had been determined inworkspace.