Bazı Tabanidae (Insecta:Diptera) türlerinin karyotip analizi
Karyotype analisis of some Tabanidae (Insecta:Diptera)
- Tez No: 198410
- Danışmanlar: PROF.DR. YAVUZ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Tabanidae, Diptera, Karyotip Analizi, Kromozom Sayısı, Kromozom morfolojisii, Tabanidae, Diptera, Karyotype Analisis, Chromosome number, Chromosome morphologyii
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBAZI TABANİDAE (İNSECTA :DİPTERA) TÜRLERİNİNKARYOTİP ANALİZİFERHAT ALTUNSOYAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. A. Yavuz KILIÇ2005, 63 sayfaBu tezde Eskişehir çevresinde yayılış gösteren bazı Tabanidae (Diptera) türlerininkaryolojik özellikleri (Kromozom sayıları ve kromozom morfolojileri) araştırılmıştır.Tabanidae türlerinin kromozom sayısının 2n = 12 dan 2n =18'e kadar değiştiği ve aynıkromozom sayısına sahip türlerde kromozomlar arasında morfolojik farlılıklarınolduğu tespit edilmiştir. Toplam olarak 72 kromozom analiz edilmiş ve ortalama TCL(Total Chromosome Length) 61,5 µ olarak hesaplanmıştır.Çalışılan türlerden, Atylotus fulvus'un 2n = 18, Tabanus autumnalis'in 2n = 14, T.bifarius'un 2n = 16, T. bromius'un 2n = 12, T. cordiger'in 2n = 12, T. quatuornotatus''un2n = 16, T. unifasciatus'un 2n = 12, Haematopota italica'nın 2n = 14, H. pandazisi'nin 2n= 14 ve Dasyrhamphis umbrinus'un 2n = 12 kromozoma sahip olduğu belirlenmiştir vebu kromozomlara ait morfometrik ölçümler (Kromozom uzunluğu, relatif uzunluk, koloranı) gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisKARYOTYPE ANALİSİS OF SOMETABANİDAE (İNSECTA: DİPTERA) SPECİESESFERHAT ALTUNSOYAnadolu UniversityGraduate School of SciencesDepartment of BiologySupervisor: Prof. A. Yavuz KILIÇ2005, 63 pagesIn this study, karyological properties (Chromosome number and chromosomemorphology) of some Tabanidae specieses that live in Eskişehir were investigated. It wasdetected that chromosome number of Tabanidae specieses changes from 2n = 12 to 2n=18 and there are morphological differences between chromosomes in the specieseswhich have same chromosome number. In all, 72 chromosomes were analyzed andrelative TCL was 61, 5 µIt was determined that, from studied species, Atylotus fulvus has 2n = 18,Tabanus autumnalis has 2n = 14, T. bifarius has 2n = 16, T. bromius has 2n = 12, T.cordiger has 2n = 12, T. quatuornotatus has 2n = 16, T. unifasciatus has 2n = 12,Haematopota italica has 2n = 14, H. pandazisi has 2n = 14 and Dasyrhamphis umbrinushas 2n = 12 and the morphometrical measurements (Chromosome length, relativelength, arm ratio) of these chromosomes were determined.