Bazı 9-sübstitüe fenantren türevlerinin mutajenik aktivitelerinin ames/salmonella/mikrozom testi ile araştırılması
An investigation of mutagenic activities of some 9-substitue phenanthrene derivatives with ames/salmonella/microsome test
- Tez No: 198411
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHTAP KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ames Test, Fenantren Türevleri, Mutajenite, MetabolikAktivasyon, Polisiklik Aromatik Hidrokarbonlar, Ames Test, Phenanthrene Derivatives, Mutagenecity, MetabolicActivation, Polisiclic Aromatic Hydrocarbons
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziBAZI 9-SÜBSTİTÜE FENANTREN TÜREVLERİNİNMUTAJENİK AKTİVİTELERİNİNAMES / SALMONELLA / MİKROZOM TESTİ İLE ARAŞTIRILMASIESİN ÖZTAŞAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Mehtap KUTLU2005, 64 sayfaBu çalışmada, ilaç ön maddesi olarak sentezlenmiş olan üç farklı 9 Sübstitüe Fenantrentürevleri, Ames / Salmonella / Mikrozom Test yöntemi kullanılarak, Salmonella typhimurium TA 98ve TA 100 suşları yardımı ile mutajenik potansiyelleri açısından test edilmiştir. Bunun için, her ikisuş, mikrozomal enzimler içeren metabolik aktivasyon (S9) varlığında ve yokluğunda, her bir testmaddesinin beş ayrı dozu ile iki bağımsız deneyle araştırılmıştır. S9 yokluğunda, pozitif kontrololarak TA 98 için, 4-nitro-o-fenilendiamin (NPD) ve TA 100 için sodyum azid (AZD), S9 varlığındaise, her iki suş için 2-Aminofluorene (2-AF) kullanılmıştır. Negatif kontroller için, dimetil sülfoksit(DMSO) ve spontan kontrol grupları kullanılmıştır. Test sonuçları, yapılan bu iki deneyinortalaması alınarak, pozitif ve negatif kontrol grupları ile karşılaştırılmış ve değerlendirilmiştir. Busonuçlara göre, test maddelerinden, 9-[4,5-di-(4-metoksifenil)-2H-imidazol-2-il]-fenantren' in TA98 için, S9 yokluğunda mutajenik aktiviteye sahip olduğu, TA 100 için ise, S9 varlığında mutajeniketkiye sahip olduğu bulunmuştur. 9-[2H- benzotiazol-2-il]-fenantren maddesinin, S9 yokluğundaher iki suş için de mutajenik aktiviteye sahip olduğu bulunmuştur. 9-[1H-fenantro-(9,10-d)-imidazol-2-il]-fenantren' in ise, TA 100 için mutajen olmadığı ancak, TA 98 için mutajen olduğutespit edilmiştir. Gözlenen mutajenik etkinin, metabolik aktivasyona bağlı olarak ortaya çıktığıdüşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisAN INVESTIGATION OF MUTAGENIC ACTIVITIES OFSOME 9- SUBSTITUED-PHENANTHRENE DERIVATIVESWITH AMES/SALMONELLA/MICROSOME TESTESİN ÖZTAŞAnadolu UniversityGraduated School of SciencesBiological ProgramSupervisor: Doç. Dr. Mehtap KUTLU2005, 64 sayfaIn this study, three different 9-substitüe phenantrene derivatives that were synthesized to beused as basic matter for drug were tested for mutagenic potency in strains TA 98 and TA 100 ofSalmonella typhimurium by using Salmonella Mutagenity Test. Therefore, both test strains weretested in the absence or presence of S9 metabolic activation, for five different doses of each testsubstances in two paralel independent experiments. Results were evaluated by calculating avarageof two experiments. At the absance of S9, 4-nitro-o-fenilendiamine (NPD) was used as a positivecontrol for TA 98, sodyum azid (AZD) was used as a positive control for TA 100. At the presence ofS9, (2-AP) 2-Amino-Fluorene was used as a positive control for both test strains. Solvent DimetylSulphoxid (DMSO) and spontane control groups were used as a negative control groups data. Sothat, 9-[4,5-di-(4-methoxyphenyl)-2H-imidazol-2-il]- phenanthrene was found to be mutagenic forTA 98 in the absence and presence of metabolic activation. It was also mutagenic in TA 100 withmetabolic activation. 9[2H-benzothiazole-2-il]-phenanthrene caused frameshift mutagenicity in theabsence of metabolic activation. 9-[1H-phenanthro-(9,10-d)-imidazol-2-il]-phenanthrene causedframeshift mutation with and without S9. This compound was non-mutagenic for TA 100.Somutagenic effecet may be depend on the metabolic activation.