Sepiyolit ve zeolit karışımların tehlikeli atık deponi alanı dizaynında kullanılması
The use of sepiolite and zeolite mixtures in the design of hazardous waste landfill areas
  1. Tez No: 198412
  2. Yazar: KAZIM AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET TUNCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır, krom, Sepiyolit, Zeolit, Minyatür Deponi Tankı, Copper, Chrome, Zeolite, Sepiolite, Miniature Landfill Tank
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziSEP YOL T VE ZEOL T KARIŞIMLARIN TEHL KEL ATIK DEPON ALANID ZAYNINDA KULLANILMASIKAZIM AKPINARAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsünşaat Mühendisliği Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Ahmet TUNCAN2005, 201 sayfaBu çalışmada, sepiyolit ve zeolit karışımların tehlikeli deponi atık alanıdizaynında kullanılabilirliği araştırılmıştır. Deneylerde zeolit + sepiyolit (%30) karışımıkullanılmıştır. Tehlikeli atıkların depolanmasında en önemli problem sızıntı sularınınçevreye etkilerinin önlenmesidir. Bu aşamada geçirimsizlik tabakası malzemesi vekalınlığın belirlenmesi ve araziye uygulanması önemlidir. Laboratuarda malzemeleringeoteknik ve fiziko-kimyasal özellikleri belirlenmiş ve ilgili yönetmeliklerde verilenkriterler altında geçirimsizlik tabakasında kullanılıp kullanılamayacağı araştırılmıştır.Plaxis programı ile stabilite analizleri yapılmış ve güvenlik katsayıları hesaplanmıştır.Laboratuarda arazi uygulamalarını yansıtabilmek için minyatür deponi tankıkullanılmıştır. Minyatür deponi tankına indeks ve fiziko-kimyasal özellikleri belirlenengeçirimsizlik tabakası serilerek sıkıştırılmıştır. 28 günlük kür süresi sonunda, bölümlereCu, Cr çözeltileri ve distile su ayrı ayrı ilave edilmiştir. 16 haftalık gözlem boyuncaortam sıcaklığı 15-18 oC'de tutulmuş, sıvıların buharlaşmasını engellemek amacıylaminyatür deponi üzeri naylonla kapatılmıştır. Sızan numuneler toplama kaplarınaalınarak saklanmıştır. Gözlem süresi sonunda minyatür deponi tankındaki sıvılarboşaltılmıştır. Bölümlerdeki geçirimsizlik malzemelerinin geoteknik ve fiziko-kimyasalözellikleri belirlenmiştir. Ayrıca malzemelerin mikro-yapısal özelliklerindeki değişimlerigözlemek amacıyla SEM fotoğrafları çekilmiştir. Sonuç olarak zeolit + sepiyolit (%30)karışımı tehlikeli deponi atık alanında geçirimsiz malzeme olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisTHE USE OF SEPIOLITE AND ZEOLITE MIXTURES IN THE DESIGN OFTHE HAZARDOUS WASTE LANDFILL AREASKAZIM AKPINARAnadolu UniversityGraduate School of SciencesCivil Engineering ProgramSupervisor: Prof. Dr. Ahmet TUNCAN2005, 201 pagesIn this study, the possibility of using sepiolite and zeolite mixtures in the designof the hazardous landfill waste areas was investigated. In the experiments, the mixtureof zeolite + sepiolite (30%) was used. The biggest difficulty for storing the hazardouswastes is to prevent the leakage from the impervious layer to the environment. In thisstage, determining the impermeable layer and in-situ application becomes veryimportant. The geotechnical and physico-chemical properties of the materials weredetermined in the laboratory. It was investigated that whether the materials can be usedas an impermeable layer under the criteria given by the relevant regulations. Stabilityanalyses were done by the Plaxis program and the factor of safety was calculated.A miniature landfill tank was used to obtain the closest results of in-situapplications. The impermeable layer, whose index and physico-chemical properties weredetermined, was laid into the miniature landfill tank and compacted. Heavy metals suchas Cu and Cr were added on top of the compacted layers at the end of 28 days curingtime. Distilled water was also added to the other sections for comparison. Roomtemperature was kept 15-18 oC by the 16 weeks observations. Miniature landfill wascoated by nylon to prevent evaporation from the liquids. The leakage samples werecollected and kept in the refrigerator. The liquids in the landfill tank were discharged atthe end of the observation time. The geotechnical and physico-chemical properties of theimpermeable layers in the sections were determined. SEM photos were also taken toobserve the change on the micro-structural properties of the materials. As a result,zeolite + sepiolite (%30) mixtures can be used as an impermeable layer in the hazardeuslandfill design.