1999-2004 yılları arasında Eskişehir'de işlenen asayiş suçlarına ilişkin suç haritalarının coğrafi bilgi sistemleri yardımıyla oluşturulması
Crime mapping utilizing GIS capabilities: Eskişehir case, between 1999-2004
  1. Tez No: 198417
  2. Yazar: EVRİM ASLI ALPDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALPER ÇABUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Şehircilik ve Bölge Planlama, Defense and Defense Technologies, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Suç, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Suç Haritaları, Suç Analizi, Asayiş Suçları, Crime, Geographical Information Systems, Crime Mapping, Crime Analysis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
iÖZETYüksek Lisans Tezi1999-2004 YILLARI ARASINDA ESK ŞEH R'DE ŞLENEN ASAY ŞSUÇLARINA L ŞK N SUÇ HAR TALARININ COĞRAF B LGS STEMLER YARDIMIYLA OLUŞTURULMASIEVR M ASLI ALPDEM RAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüUzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Alper ÇABUK2006, 125 sayfaBilgisayar ve bilişim teknolojilerindeki gelişmelerle birlikte coğrafibilgi sistemleri (CBS) birçok farklı disiplinde kullanılmaya başlanmıştır.Emniyet birimleri de coğrafi bilgi sisteminin kullanım alanlarından birinioluşturmaktadır. Günümüzde suç haritalarında ve suç analizinde coğrafibilgi sistemlerinin kullanımı önemli rol oynamaktadır. Coğrafi bilgisistemleri kullanılarak suç verileri ile mekan arasında çeşitli ilişkilerkurularak hızlı ve etkin kararlar alınabilmektedir. CBS ortamındasorgulama, analiz, simülasyon, strateji belirleme gibi uygulamalarınyapılabilmesi bilgisayar destekli haritacılığın suç önleme ve denetlemedekullanımının gittikçe yaygınlaşmasını sağlamıştır.Coğrafi bilgi sistemleri kullanılarak yapılan suç analizleri ve suçharitaları, büyük şehirlerdeki suç oranlarının azaltılmasında ve suçlamücadelede ve gerekli önlemlerin alınmasında etkin rol oynamaktadır. Buçalışmanın amacı, Eskişehir kent merkezi kapsamında, 1999-2004 yıllarıarası gerçekleşen asayiş suçlarının, polis merkezlerine göre mekansaldağılımını ve zamansal değişimini, coğrafi bilgi sistemleri kullanarak analizetmektir.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTMaster of Science ThesisCRIME MAPPING UTILIZING GIS CAPABILITIES: ESK ŞEH R CASE,BETWEEN 1999-2004EVR M ASLI ALPDEM RAnadolu UniversityGraduate School of SciencesRemote Sensing and Geographical Information Systems ProgramSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Alper ÇABUK2006, 125 pagesGeographical information systems have been used in many areasfollowing the technological progress of the computers. The policedepartments are one of those areas using the geographical informationsystems. Today, the geographical information systems play an important rolein crime mapping and analysis. The relation between crime data and the areacan be examined by utilizing geographical information system (GIS)capabilities. Thus, rapid and efficient decisions can be made. Majorapplications such as query, analysis, simulation and strategy determinationhave inevitably required computer support and GIS for crime mapping,prevention and control.Using geographical information systems in crime mapping andanalysis has an important role in terms of providing crime prevention anddecreasing crime rates in urban areas. The purpose of the study is to analyzespatial crime patterns according to police districts for a period of six years(1999 to 2004) in Eskişehir city utilizing GIS capabilities.