F-4 uçaklarında yakıt tüketimini etkileyen faktörlerin 2^k deneyleri ve Taguchi yöntemiyle belirlenmesi
Determining the factors that effect the fuel comsumption in F-4 aircrafts by 2^k experiments and Taguchi method
  1. Tez No: 198418
  2. Yazar: ŞENOL KASAP
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BERNA YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel Tasarım, Taguchi Yöntemleri, Çevrim Dışı KaliteKontrol, Kesirli Faktöriyel Deney.i, Experimental Design, Taguchi Methods, Offline Quality Control, Fractional Factorial Design.ii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziF-4 UÇAKLARINDA YAKIT TÜKETİMİNİ ETKİLEYENFAKTÖRLERİN 2 k DENEYLERİ VE TAGUCHI YÖNTEMİYLEBELİRLENMESİŞENOL KASAPAnadolu ÜniversitesiFen Bilimleri Enstitüsüİstatistik Anabilim DalıDanışman: Yard.Doç.Dr.Berna YAZICI2006, 78 sayfaBu tezde, günümüz kalite anlayışındaki ürün üretilmeden kaliteninsağlanması konusu üzerinde durulmuş, bunun için en etkili yöntemlerden biriolan deneysel tasarım yöntemi açıklanmıştır. Ardından deneysel tasarımınimalat sektörünce yaygın olarak kullanılmasını sağlayan Taguchi Yöntemiincelenmiştir.Çalışmanın uygulama bölümünde, F-4 savaş uçaklarında yakıttüketimini etkileyen faktörler belirlenmiştir. Bu amaçla, uçak motorlarına yakıtakışını sağlamakla görevli olan Ana Yakıt Kontrol (Main Fuel Controller)ünitesi 1. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı Yakıt Deneme Atölyesindeson test aşamasında incelenmiştir.Yakıt akışına etkisi olduğu düşünülen beş faktör iki düzeyli ele alınarakTam Faktöriyel Deney Tasarımı, Kesirli Faktöriyel Deney Tasarımı ve TaguchiYöntemiyle ayrı ayrı çözülerek, yakıt akışını (yakıt tüketimi) etkileyen faktörlerbelirlenmiş, ulaşılan sonuçlara göre iki yöntem birbiri ile kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster of Science ThesisDETERMINING THE FACTORS THAT EFFECT THE FUELCONSUMPTION IN F-4 AIRCRAFTS BY 2 k EXPERIMENTS ANDTAGUCHI METHODŞENOL KASAPAnadolu UniversityGraduate School of SciencesDepartment of StatisticsSupervisor: Assist.Prof.Dr. Berna YAZICI2006, 78 pagesIn this thesis, the subject of assuring the quality before producing theproduct which is the recent quality concept has been mentioned and theexperimental design method -one of the most effective methods- has beenexplained for this aim. Then The Taguchi Method which makes theexperimental design widespread for manufacturing sector has been researched.In the application part of the study, the factors which effects the fuelconsumption in F-4 aircrafts were determined. For this aim the Main FuelControl unit which supplies fuel to the engines was studied during its final testphase in 1st Air Supply and Maintenance Center Fuel Test Shop.Five factors (with two levels) that may be effective on fuel consumptionhave been taken into account and effective ones determined using Full FactorialExperimental Design, Fractional Factorial Design and Taguchi Methodseparately. The two methods has been compared according to the obtainedresults.