Deliklitaş Mahallesi-Eskişehir coğrafi bilgi sistemleri ile deprem risk analizi
Deliklitaş Region-Eskişehir city geographical information systems with analyses of earthquake risk
  1. Tez No: 198427
  2. Yazar: EMRE MOLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAN AYDAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Deprem Mühendisliği, İstatistik, Astronomy and Space Sciences, Earthquake Engineering, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Deprem Risk Analizi, Birikimli Hasar Olasılık Eğrisi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Doğal afetlerin başında gelen deprem, can kaybı, ekonomik kayıp,sosyal ve psikolojik kayıplar şeklinde olan bir doğal afet biçimidir.Günümüzde bilim adamları depremi önceden belirlemeye çalışsalarda şuanda en geçerli olan model önceden tedbir almaya yönelik olan riskli coğrafiyerleri ve yapıları belirlemektir.Bu tezde Eskişehir ilinde bulunan Deliklitaş mahallesindeki binalar(yığma ve betonarme) için deprem risk analizi ve risk haritası oluşturulmasıamaçlanmıştır. Bu amaçla çalışma alanındaki yapıların tipleri, kat sayıları,zemininin yapısı, yapım tarihleri, kaliteleri için tüm çalışma alanına binaenvanter anketi uygulanmış, yerel zemin grubu için daha önce yapılanEskişehir ili mühendislik jeoloji haritasından yararlanılmış, ve elde edilentüm bilgiler Coğrafi Bilgi Sistemi veri tabanına aktarılarak gereklisorgulamalar yapılmıştır. Daha sonra yapı sınıflarına göre ilgili zemin yapısıiçin talep ve kapasite eğrileri çıkarılmış buradan elde edilen performansnoktasıyla çalışma alanındaki değişik sınıftaki binaların yapısal elemanlarıiçin dört farklı (az, orta, ağır, çok ağır) hasar seviyesinde birikimli hasarolasılık eğrileri yardımıyla beklenen etkin bina kayıp sayıları bulunmuş veait oldukları yapı sınıfları Coğrafi Bilgi Sistemleri ortamında gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The loses of lives earthquakes which is one of the first standingcatastrophes, is a kind of catastrophe which has also life, economical, socialand psychological loses. Today, in spite of the fact that the scientists try toguess the earthquakes at first, the usual method is to know have riskgeographical places and buildings which are have to consider.In this thesis, it is aimed that there must be earthquake risk analyseand risk map for Deliklitas region buildings (Concrete and Masonry Bearing)in Eskisehir. Therefore, building inventory questionnaire was done for typesof buildings, number of floors, type of building?s ground, construction ofbuildings dates, their qualities. Also, for local ground group, the map ofEskişehir engineering geology is used and all information which was obtainwas transfered to the Geographical Information Systems. Later, according tothe building classify, for type of ground, the spectral response and buildingscapacity curves were separated, then with the level of performance curveswhich was done before was found expectation active with the lose for fourdifferent types of damage (slight, moderate, extensive, complete) for differentbuilding types in working zone by the help of the fragility curves and wereshowed on the Geographical Information Systems.Keywords :Earthquake, Geographical Information Systems, EarthquakeRisk Analyse, Fragility Curves